Conform unui studiu realizat de British Medical Journal în anul 2006, uleiul de pește nu mai este chiar atât de benefic pentru toată lumea pe cât se credea și în timp ce suplimentele te ajută să ai o dietă sănătoasă, s-ar putea totuși să te smți deranjată la stomac sau să ai colesterolul crescut dacă consumi prea mult. Din fericire, există și destul de multe surse de Omega-3 vegetale, pe care le pot consuma fără nici o grijă vegetarenii și veganii ca să obțină acizi ALA, pe care să-i convertească organismul lor în ceea ce le trebuie.
1. Susan
Uleiul de susan este o foarte bună sursă de acizi și se pot găsi aprope în orice magazin mare, fiind de asemenea, bun pe post de substitut al uleiului din salate și în combinație cu oțetul balsamic. Ca alternativă, poți mânca semințe de susan, care au cam aceleași beneficii și le poți amesteca cu lapte dacă ai nevoie.
2. Nuci
Nucile sunt o altă sursă de acizi grași sănătoși și poți folosi ulei de nuci ca dressing amestecat cu oțet de mere, înlocuind astfel deja clasicul ulei de măsline. De asemenea, poți beneficia de efectele pozitive ale nucilor asupra organismului consumându-le crude, în salate sau deserturi.
3. Soia
Alimente de bază pentru mulți vegani, tofu și laptele de soia, sunt surse excelente de Omega-3 și proteine. Încearcă să condimentezi tofu cu mirodeniile tale preferate și să îmbogățești laptele de soia cu smântână vegetală.
4. Alge
În loc să iei suplimente cu ulei de pește, care sunt grețoase, consumă direct ulei de alge, care are șanse mai mici de a fi contaminat. Acesta este destul de scump, deci nu e chiar la îndemâna oricui, dar de ajutor sunt și pastilele cu spirulină.
5. Semințe de chia
Ca și cele de susan, ele sunt pline de acizi grași esențiali și au chiar mai mult Omega-3 decât somonul. Poți prepara diverse deserturi sau le poți comina cu fructe și legume în smothie-uri.