Citește în continuare de ce te îngrași la locul de muncă și ce poți face pentru a opri acest proces.
1. Mănânci de dragul de a sta cu cineva
Chiar dacă tu ai luat masa de prânz la ora 14 și te simți sătulă, iar un coleg super drăguț își ia pauză la ora 15:15, mergi să îi ții companie și mănânci câte ceva. Nici nu observi cum feliile acelea micuțe din farfuria ta se transformă în centimetri în plus pe talie.
Când ceva apetisant este lăsat la vedere, oamenii poftesc și se autoservesc, deci ați putea începe să folosiți în bucătăria de la birou borcane și caserole, pentru a ascunde tentațiile. Mai poți învăța cum să reziști și să spui „NU” gustărilor.
2. Mănânci irațional
Te gândești din timp ce să mănânci în fiecare zi și plănuiești să iei un prânz sănătos la cantină, dar când vine ora de masă realizezi că îți este mult prea foame. Ai avut o zi grea și te lași pradă poftelor, comanzi o pizza și bei suc, dar de mâine promiți că vei avea mai multă grijă. Practic mănânci haotic, pentru că te influențează prea mult evenimentele din jur și ajungi să mănânci pe fond nervos.
Ține un jurnal alimentar pentru măcar o săptămână și astfel vei realiza cât de mult junk-food și fast-food consumi, de ce te abați de la planul tău alimentar și câte calorii în plus consumi. De asemenea, poți aduce gustări sănătoase la birou, cum ar fi bețele de morcov sau feliile de mere.
3. Temperatura și lumina îți influențează apetitul
Cercetătorii au descoperit că atmosfera din încăpere îți influențează apetitul. Întunericul din cameră te face să-ți fie poftă de mai multe alimente, iar lumina șterge foamea. Este aceeași situație și în cazul temperaturii.
Ieși la o scurtă plimbare, mai ales dacă este o zi însorită, pentru că soarele face minuni asupra organismului și stării de spirit. În cazul în care ți-e frig la birou, adu-ți de acasă pluovărul preferat, cu care să te îmbraci. Poți, de asemenea, să discuți cu administratorul despre iluminarea și temperatura potrivite biroului tău.
4. Lucrezi peste program
Chiar și o oră în plus peste program îți influențează programul de masă. Lipsa timpului liber înseamnă șanse mai mari de a renunța la ședința de antrenament, deoarece lipsa somnului creează un dezechilibru hormonal care îți influențează pofta de mâncare.
Îndiferent de faptul că ți-ai terminat sau nu proiectul, încearcă să pleci la timp de la birou, în cel mai rău caz, dacă este cu adevărat urgent, îți poți lua câteva hârtii acasă. Dacă trebuie neapărat să stai la muncă ridică-te din oră în oră, coboară și urcă mereu pe scări și mergi mai mult pe jos în loc să iei autobuzul. Nu uita că trebuie să dormi bine pentru ca mușchii tăi să apuce să se regenereze după efortul fizic de peste zi și să fii odihnită psihic.
5. Stresul și termenele limită
Stresul constant la muncă este unul dintre cele mai mari motive pentru care se îngrașă oamenii. Nivelul de stres crește eliberarea de cortisol, ceea ce declanșează pofta de dulce.
Sportul practicat în mod regulat și o rutină bună a somnului te fac să fii relaxată și să te poți ține de regimul alimentar ales. Ar trebui să ții minte că mâncarea nu este un prieten și ea nu poate rezolva probleme și că sunt multe feluri în care te poți relaxa.
5 motive din cauza cărora te îngrași la muncă
Mulți oameni care lucrează la birou se confruntă cu acumularea kilogramelor în plus, deoarece statul pe scaun pentru prea mult timp poate provoca mai multe efecte negative asupra sănătății.