Pentru a identifica ce anume stă în cale progresului tău, cercetătorii de la University of Washingtonau examinat comportamentul a mai mult de 100 de oameni și au extras cele mai des întâlnite probleme.
1. Uiți să-ți încarci pedometrul
Nu lăsa o baterie moartă să stea în calea pașilor tăi. Învață despre particularitățile dispozitivului tău și cât de mult te poate ține bateria apoi pune-ți o alarmă pe telefon, brățară sau calendar, care să-ți aducă aminte să-l încarci. Anumitor ceasuri inteligente le poți adăuga chiar pe display un indicator al bateriei, care să te scutească de o grijă. Dacă tot nu ești sigură că ții minte când să-ți încarci pedometrul, intră în setări și acționează alarmele silențioase care te anunță când e cazul să-l bagi în priză.
2. Te frustrează progresul tău
Se pare că orice ai face nu poți atinge nici măcar 10000 de pași sau slăbi 2 kilograme, deci ar trebui să-ți reevaluezi țintele. „Alege ceva de care ești sigur că poți realiza, chiar dacă pare ridicol de mic țelul, cum ar fi să faci cu câte 100 de pași mai mult în fiecare zi sau să mergi pe jos în ritm alert câte 2 minute” recomandă Sherry Pagoto psiholog și profesor la University of Massachusetts Medical School. De fiecare dată când vei atinge acel obiectiv vei avea impresia că ai deplasat o piatră de moară și progrezul va deveni pe zi ce trece mai vizibil.
3. Devii obsedată
Acesta este blestemul celor ambițioși, car vor să facă mereu și mai mult și pentru a-l evita ar fi bine să-ți alegi o zi în care ai voie să faci ce vrei și să mănânci ce vrei. Dacă îți vei lua o zi de pauză în fiecare săptămână, te vei putea deconecta de la sentimentul de totul sau nimic. Dacă ai impresia că o să renunți de tot după o astfel de zi, atunci permite-ți măcar o zi pe săptămână de scădere a ritmului la antrenament și practicarea unor exerciții mai ușoare sau a unui scop mai mic.
4. Te dor picioarele
Ca să nu te mai doară atât de tare picioarele după ce-ți atingi obiectivul, ai mai multă grijă la nutriția ta. Observă măcar o săptămână tot ceea ce mănânci și familiarizează-te cu dietele sănătoase, care au puține calorii, dar multe substanțe nutritive. O dată ce vei determina ce ai nevoie cel mai mult și de ce anume te poți lipsi vei putea folosi acel indiciu pentru a te alimenta corect și a avea parte de energia necesară.
5. Ți-ai atins deja țelul
Felicitări dacă ai reușit deja să faci tot ceea ce ți-ai propus. Acum poți fie să ridici miza, fie să-ți stabilești un cu totul alt scop sau să intri într-o fază de menținere. „Foarte mulți oameni vor pierde din kilogramele în plus apoi se vor opri din controlarea progresului și vor cădea iar pradă ispitelor și obiceiurilor proaste” spune specialistul unei firme producătoare de articole sportive. El mai adaugă faptul că odată ce ți-ai văzut visul îndeplinit trebuie să te monitorizezi cel puțin o saptămână pe lună, ca să știi pe unde te încadrezi și să n-o iei înapoi.
5 obiceiuri care îți opresc pofta de mișcare și cum să le eviți
Ca și într-o relație amoroasă, legătura ta cu sistemele de monitorizare a activității fizice atinge uneori cote maxime.