Odată cu răspândirea COVID au existat predicții despre o pandemie cibernetică, pentru că majoritatea oamenilor au început să lucreze de acasă și deci să fie mai vulnerabili în fața hackerilor, dar conform experților, vestea bună este că până și hackerii s-au adaptat situației, fără a deveni însă mai agresivi. Trebuie totuși să te păzești, așa că încearcă să urmezi sfaturile de mai jos.
1. Fii atentă la mailuri
Principala tactică a hackerilor din ultimii 20 de ani o reprezintă spargerea conturilor și infectarea calculatoarelor prin intermediul e-mail-urilor. Trebuie să te gândești la mail-ul tău ca la o poartă de intrare, pentru că oricine poate să-ți lase orice și oricând ceva acolo. Din fericire, un simplu e-mail nu-ți poate face nimic dacă nu interacționezi cu el și nu dai click pe vreun link sau nu deschizi vreun atașament, așa că gândește-te de două ori înainte de a deschide un mail nesolicitat care pare să vină de la Amazon, DHL, compania de cablu sau telefonie, vreo loterie la care nu te-ai înscris și altele asemenea.
2. Întărește-ți parolele
Nu folosi în parole numele tău, data nașterii sau alte date ușor de aflat și combină literele mari cu cele mici și semnele speciale. Apoi gândește-te la o replică dintr-un film sau o carte și selectează primele litere ale cuvintelor sau instalează-ți un program care generează automat parole ciudate.
3. Fă-ți un back-up
Acum, stickurile de memorie sunt relativ ieftine, deci ia-ți unul și stochează pe el tot ce consideri că este important pentru tine. Nu ține stick-ul permanent în calculator, chiar dacă mai ai spațiu pe el, ci pune-l undeva bine după ce ai terminat de încărcat datele, ca să eviți infectarea lui cu un virus.
4. Separă treaba de la muncă de viața personală
În mod normal, ar trebui să folosești un laptop diferit pentru muncă față de cel de pe care accesezi conturile de social media sau te uiți la filme. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci fă-ți obiceiul de a închide mail-ul personal, online banking-ul și site-urile de social media când trebuie să lucrezi și invers. În acest mod, dacă hackerii reușesc să-ți acceseze calculatorul, vor fi capabili să umble doar la o parte dintre informații.
5. Învață-ți copiii despre siguranța online
Trebuie să le spui măcar câte ceva și celor mici, fără a-i speria însă ci doar a le reaminti că pe Internet există oameni care se dau drept alte persoane, doar ca să le facă lor și familiei rău și de aceea nu trebuie dezvăluite date personale nici unui necunoscut. În plus, este important să le spui că pot avea încredere în tine, pentru că una dintre tehnicile abuzatorilor online este să-i manipuleze pe cei mici spunându-le să le fie rușine de ceva anume, izolându-i astfel de persoanele care chiar le vor binele.
5 sfaturi menite să-ți asigure siguranța online
Expertul cibernetic Geoff White îți împărtășește cum să fii în siguranță în mediul online.