Când începi să amâni o sarcină, cum ar fi spălarea toaletei sau pregătirea cinei, Needleman este de părere că în primul rând trebuie să recunoști această tendință de a amâna un lucru și că este în regulă să te simți ciudat, fiindcă acesta este primul pas care te duce de fapt mai departe.
1. Alocă timp fiecărei activități în parte
Dacă ești prea vagă atunci când planifici ceva, s-ar putea să tot amâni momentul de a te apuca până când va fi deja prea târziu. Analizează-ți programul în mod realist și alocă fiecărei activități în parte un timp anume, apoi nu mai permite modificări. De exemplu, dacă știi că îți expiră pașaportul, nu mai aștepta până la următoarea călătorie în țări exotice să te duci să îți faci unul nou, deoarece fix atunci s-ar putea să fie o problemă la eliberări sau să-ți apară ție ceva mai urgent.
2. Fii dispusă să începi o sarcină chiar dacă ești obosită sau supărată
Foarte mulți oameni așteaptă inspirația divină, dar din nefericire, aceasta poată să nu vină niciodată. Fii dispusă să începi ceva oricând, indiferent de starea în care ești. Nu trebuie să aștepți până când mintea ta îți spune că ești pregătită ci poți alege când, unde și cum să faci ceva, deoarece este adevărată vorba conform căreia „pofta vine mâncând”.
3. Nu-ți mai găsi scuze
Câteodată amâni începerea muncii la un proiect mare, care are nevoie de multă pregătire, dar trebuie să te concentrezi pe motivul pentru care trebuie să faci ceva, nu neapărat pe activitate în sine. Dacă scuza ta generală este că lucrezi mai bine sub presiune, atunci gândește-te și la restul factorilor implicați, cum ar fi nivelul de stres pe care ți-l provoacă lăsarea până în ultimul moment sau greșelile pe care le poți face din grabă.
4. Forțează-te să lucrezi un anumit timp
Dacă încerci să lucrezi la ceva ce-ți ocupă foarte mult timp, cum ar fi curățenia generală sau un eseu de cel puțin 10 pagini, încearcă să lucrezi măcar câte 15 minute pe zi pentru început și vei vedea că dacă ai această opțiune, de a te opri după numai un sfert de oră, vei avea de fapt dorința de a continua mai mult. Îți va apărea astfel dorința de a termina totul mai repede, mai ales dacă te vei opri abia atunci când chiar vei fi obosită atât fizic cât și psihic.
5. Realizează când este în regulă să spui „NU”
Poate că te-ai angajat că vei corecta CV-ul unei prietene sau te chinui să găsești timp pentru a te vedea cu o cunoștință care ți-a cerut ajutorul. Cheryl Carmin, psiholog de profesie, este de părere că înainte de a accepta ceva trebuie să-ți evaluezi prioritățile, deoarece uneori amâni anumite lucruri tocmai pentru că nu știi ce valoare are fiecare sau aloci prea multe resurse unor lucruri prea puțin importante pentru tine. Dacă ești conștientă de timpul pe care-l ai, de resursele tale și de ceea ce este de fapt important în primul rând pentru tine, vei putea refuza mai ușor asumarea de noi responsabilități. Nu trebuie să ai de câștigat de pe urma fiecărui lucru pe care-l faci, dar dacă refuzi anumiți oameni în anumite momente, pentru că ți-au cerut ceva ce nu se potrivește cu setul tău de valori personale, vei avea mai multă energie și în general mai multe resurse pentru proiectele tale personale.
5 sfaturi pentru a nu mai amâna lucrurile
Poate fi foarte greu să te apuci din nou de muncă după ce tocmai ai fost la masă cu colegii și este chiar și mai ușor să amâni ce ai de făcut în casă atunci când televizorul este aprins, dar Lawrence Needleman, psiholog la „The Ohio State University Wexner Medical Center” îți spune ce ai de făcut dacă te-ai săturat să iei cu tine acasă munca de la birou și vrei să poți primi oricând oaspeți în casă.