Problemele mentale atacă mai mult de 1 din 4 persoane și o cercetare efectuată de Emma’s Diary a scos la iveală faptul că peste jumătate dintre femei, adică 53%, au avut cel puțin un episod de anxietate în timpul sarcinii și 23% au recunoscut că au fost mai deprimate decât oricând, ceea ce a dus la teama că nu vor fi mame suficient de bune.
Să devii mamă este una dintre experiențele care-ți schimbă viața cel mai mult, pentru că devii brusc responsabilă și pentru viața altcuiva, dar să îndeplinești nevoile unui nou-născut este extenuant. Pe de altă parte, dacă ești susținută de partener, experiența este una dintre cele mai frumoase din viață. Pe de altă parte, pentru unele femei, schimbările hormonale care se petrec după naștere declanșează probleme serioase de sănătate psihică. În plus, dacă nașterea a fost dificilă sau sarcina a fost cu probleme, iar acum relația cu partenerul de viață este una stresantă, toate acestea duc la instalarea anxietății și a depresiei.
Dacă simți că ai avut de suferit de pe urma nașterii, următoarele trucuri te vor ajuta să ai mai bine grijă de tine și copilul tău.
1. Cel mai bine este să-ți împărătșești sentimentele cu cineva în care ai încredere. Nu ești singură și problemele mentale sunt mai des întâlnite decât ai crede, de aceea este de fapt foarte ușor și normal să ceri ajutorul.
2. Află ce ajutor specializat este prin preajma ta și poate găsești grupuri de mămici, dacă nu fizice măcar online, cu care să împărtășești prin ce treci și să descoperi ce au făcut ele în situația ta.
3. Ginecologul, pediatrul și medicul de familie te pot ajuta și îți pot răspunde la orice fel de întrebare despre bebeluș sau chiar și despre tine. La început s-ar putea să nu-ți găsești cuvintele pentru a descrie ce este în neregulă, dar specialiștii știu bine cu ce te confrunți.
4. Copiii se dezvoltă mai bine când părinții sunt sănătoși și fericiți, deci să ai grijă de tine e bine pentru toată familia. Acest lucru presupune că îți faci timp să te îngrijești atât fizic cât și psihic. În acest sens, este foarte important să-i lași pe cei din jur să interacționeze cu copilul, pentru ca la nevoie, tu să poți pleca undeva fără el.
5. Ca proaspătă mămică trebuie să înveți cum să ai răbdare cu tine însăți până înveți cum merg lucrurile. Trebuie să înțelegi că un copil are nevoie de multă dragoste și atenție, dar că nu are nevoie de perfecțiune.
5 sfaturi pentru proaspetele mămici
Simți și tu că sănătatea ta psihică a avut de suferit de când ai născut? Nici o problemă, Dr. Kathryn Hollins te sfătuiește cum să treci peste această perioadă dificilă de post-partum.