Depresia, care afectează aproximativ 15% dintre proaspetele mămici, nu este singura afecţiune sau tulburare de dispoziţie care poate afecta femeile după ce ele nasc. Aproape 10% dintre proaspetele mămici au anxietate post-partum şi aproximativ 5% se luptă cu tulburarea obsesiv compulsivă post-partum, potrivit organizaţiei "Postpartum Support International".
Din nefericire, există mame care suferă de toate cele trei tulburări şi ajung să îşi verifice bebeluşul de multe ori în timpul nopţii, chiar şi atunci când micuţul nu plânge şi doarme liniştit, nu mai ies cu copilul din casă, de teamă să alunece de pe malul unui râu direct în apă şi îl ţin cât mai departe de fereastra apartamentului, de teamă ca bebeluşul să nu cadă de la etajul 7.
"Mitul Gerber"
Cel puţin 30% dintre cazurile de anxietate post-partum şi depresie încep încă din timpul sarcinii, potrivit Dr. Barbara Byers, psihiatru specializat pe probleme reproductive fin Chevy Chase, statul american Maryland. Psihiatra spune că proaspetele mame sunt "furtuna perfectă" pentru aceste tulburări de dispoziţie.
"Mizele sunt şi mai mari, deoarece femeile au un bebeluş care este complet dependent de ele - în special dacă îl alăptează la sân – iar sursele lor [pentru a scăpa de stres] se îndepărtează. Este această perioadă de timp în care anxietatea pur şi simplu explodează.", spune Dr. Barbara Byers.
Mai mult, unele femei ajung să creadă ceea ce Dr. Barbara Byers numeşte "mitul Gerber" sau credinţa că, odată ce ai un bebeluş, "vei trăi fericită până la adânci bătrâneţi", subliniază psihiatra. Însă femeile descoperă, în cele din urmă, că acest lucru nu este deloc adevărat.
Explicaţii de natură fiziologică
Pe de altă parte, ar putea exista şi unele explicaţii fiziologice pentru tulburările de dispoziţie în timpul, dar şi după naştere, spune Emily S. Miller, profesor de Medicină materno-fetală la Universitatea Northwestern.
Cercetarea făcută de ea a arătat că femeile cu depresie post-partum sunt mult mai predispuse să se confrunte şi cu anxietate pe termen scurt şi cu simptome obsesivo-compulsive pe termen mai lung.
Emily S. Miller spune că noi, femeile, am fost nevoite să ne adaptăm sistemul imunitar la modul cel mai profund pentru a păstra o sarcină aşa că poate sarcina este o perioadă de timp în care suntem extrem de vulnerabile în faţa unor tulburări precum depresia şi anxietatea.
Schimbările hormonale de după naştere ar putea, de asemenea, să afecteze probabilitatea de a dezvolta tulburări de dispoziţie la anumite femei. O scădere drastică a nivelului de estrogen, de exemplu, poate avea consecinţe asupra sănătăţii mintale, deoarece "estrogenul este hormonul nostru anti-anxietate şi anti-depresie", spune Dr. Barbara Byers.
Cât de "normală" este anxietatea
"Fiecare părinte îşi face griji că nu face un anumit lucru bine sau că se va întâmpla ceva care îi va face rău bebeluşului său, care este atât de mic şi de vulnerabil. Iar acest lucru este normal. Dar anxietatea este atunci când lucrurile şi grijile de acest gen continuă mereu – zi de zi, noapte de noapte – iar părintele nu renunţă. Aceasta este diferenţa", spune Sarah Allen, psiholog clinician din Chicago. (Sursa.)