În cadrul programelor de ştiri din toată lumea s-a vorbit despre atacurile teroriste din Paris şi alte oraşe ale lumii. Fotografii cu străzile pustii, feţele unor oameni care strigau după ajutor, dar şi membri unor familii care plângeau sunt doar câteva imagini care ajung pe micile ecrane, dar şi pe ecranele calculatoarelor noastre.
Pe lângă toate aceste poveşti despre oamenii din Paris, care nu este singurul oraş care suferă în aceste zile, se ridică întrebările despre modul în care poţi discuta despre aceste probleme cu copiii.
Cum interpretează micuţii noştri aceste evenimente? Cum ar trebui să le fie prezentat subiectul acesta copiilor? Şi care sunt cele mai bune modalităţi prin care părinţii ar trebui să vorbească cu cei mici despre aceste lucruri?
Este un subiect dur pe care părinţii ar trebui să îl ia în considerare - fie că vor să îi protejeze pe copii de atrocităţile care se petrec în lume, fie că vor să fie cinstiţi şi să le explice micuţilor ce înseamnă terorismul din zilele noastre.
Psihologul Sandy Rea a apărut în cadrul Channel Nine, la ediţia de weekend a emisiunii Today, şi a explicat că există o serie de lucruri pe care părinţii trebuie să le aibă în minte atunci când vorbesc despre terorism cu copiii lor.
Iată câteva sfaturi care te vor îndruma înainte să deschizi acest subiect în faţa copilului tău.
1. Micşorează expunerea copilului la acest gen de subiect
În vreme ce psihologul Sandy Rea spune că micuţii cu vârsta de peste 10 ani pot, de obicei, să facă faţă imaginilor şi ştirilor (modului în care este acoperit acest subiect), copiii mai mici pot să fie traumatizaţi dacă au avut o expunere prea mare la acest tip de ştiri despre terorism. Aşa că mai bine micşorezi gradul de expunere la conţinutul explicit al ştirilor, indiferent de cât de inteligent şi matur este copilul tău, scriu cei de la sheknows.com.
2. Foloseşte un limbaj real
Atunci când vorbeşti despre un lucru precum ceea ce s-a întâmplat în Paris, asigură-te că foloseşti un limbaj real, cinstit. Evită să foloseşti fraze precum "s-au dus în Rai". Psihologul Sandy Rea spune că este important ca fiul sau fiica ta să aibă parte de o înţelegere reală a ceea ce se întâmplă în acest caz.
3. Organizează activităţi care au de-a face cu problema
În loc să pretindeţi în familie că nu s-a întâmplat nimic sau în loc să încerci să îi faci pe copii să se simtă mai bine prin faptul că foloseşti un limbaj care evită, de fapt, problema sau acţionezi tot în ideea de a evita subiectul, psihologul Sandy Rea spune că mai bine vă gândiţi să luaţi parte la activităţi care au de-a face cu situaţia respectivă şi că mai bine ajutaţi oamenii să meargă mai departe.
Poate poţi organiza ceva, trimiţând flori în memoria victimelor atentatelor sau poate îi rogi pe cei mici să deseneze o imagine care ar putea răspândi un mesaj de dragoste şi speranţă oamenilor care au fost afectaţi de atacurile teroriste.
4. Aminteşte-i copilului tău că este în siguranţă
Psihologul Sandy Rea sugerează să le spui lucruri de genul "Eşti în siguranţă cu noi" copiilor tăi pentru a le întări sentimentul că sunt în regulă şi sunt în totală siguranţă.
Copiii, la fel ca noi toţi ceilalţi, trebuie să se simtă în siguranţă şi trebuie să ştie că cineva are grijă de ei, că părinţilor le pasă de ei. Aşa că reaminteşte-i copilului tău acest lucru, astfel încât micuţul să nu se lase atras în situaţia care este portretizată de mass media şi să nu îşi facă griji în legătură cu siguranţa sa.
5. Vorbiţi despre sentimentele voastre
În special când este vorba de copiii mai mari, este important să discutaţi sentimentele voastre în legătură cu anumite evenimente, decât să le lăsaţi să treacă neobservate, a explicat Dr. Daniel Hilliker, psiholog pentru copii de la "Mayo Clinic Children's Center", pentru CBS News.
În loc să îi spui copilului cum ar trebui sau cum nu ar trebui să se simtă, mai bine întreabă-l cum îl face această situaţie să se simtă şi de ce. Continuă să îi pui întrebări pentru a avea o mai bună clarificare. Sau chiar ai putea să reflectezi asupra celor mărturisite de copil şi să îi spui 'Asta este ceea ce te-am auzit că spui despre acest subiect', sugerează Dr. Daniel Hilliker. Sursa.