Vestea bună este că anumite produse congelate pot fi într-adevăr mai bune decât a nu consuma deloc fructe de exemplu, iar legumele congelate au în anumite cazuri chiar mai mulți nutrienți decât cele proaspete. Ceea ce vrei totuși să eviți sunt semipreparatele de tip fast-food, așa că iată câteva sfaturi care te vor ajuta data viitoare când mergi la cumpărături.
1. Alege legume mici sau tăiate
Orientează-te către mazăre și porumb congelate, dar uită-te și după crucifere precum broccoli, conopidă și varză de Bruxelles, a căror textură deși are un pic de suferit, își păstrează totuși valorile nutriționale atunci când sunt reîncălzite. De asemenea, spanacul este o alegere sănătoasă și poate fi adăugat în lasagna sau supe cremă.
2. Fructe neîndulcite
Fructele au cei mai mulți nutrienți atunci când sunt coapte perfect, dar din păcate, pentru a fi transportate mai ușor, ele sunt culese, de cele mai multe ori, când sunt doar parțial coapte, urmând să se mai facă în containere, iar când mai stau la tine în frigider cine știe câte zile pierd în continuare proprietăți. În acest caz, fructele congelate sunt o alternativă mai bună și poți opta pentru fructe de pădure, cireșe, mango, piersici și ananas, dar fii atentă la adaosul de zahăr, deoarece vrei ca în lista de ingrediente să fie doar fructele, fără alte adaosuri.
3. Fă-ți stocuri de fructe de mare
Peștele și fructele de mare vin din diverse regiuni și sunt foarte perisabile, deci e greu să transporți aceste produse pe distanțe mari. Din fericire, tehnologiile actuale de înghețare, permit pescarilor să-și mențină proaspătă captura pentru mai mult timp. Dacă bugetul îți permite, alege pește sălbatic, deoarece are tendința de a fi mai gustos și evită orice este recongelat sau făcut pane.
4. Evită alimentele procesate
Treci peste raionul de chicken nuggets, pizza, lasagna, plăcinte, burritos și altele asemenea, pentru că nici dacă citești cu atenție eticheta nu știi exact ce primești. De cele mai multe ori, acestea au foarte mulți conservanți și coloranți, iar sosurile sunt saturate de grăsimi, sare și zahăr.
5. Gândește-te bine la ce înseamnă „etichetele sănătoase”
Companiile vor să te convingă de faptul că faci o alegere bună alegându-le produsele și pun pe ambalaj imagini cu garnituri făcute din legume, pește și cereale, dar adevărul constă în cantitatea fiecărui ingredient, așa că citește eticheta și identifică dacă există ingrediente cu nume greu de pronunțat și câte calorii deține o porție.
Când treci pe lângă vitrinele frigorifice, e mai bine să iei doar strictul necesar, cât mai simplu, fructe, legume și pește congelat și să te duci apoi direct la casă, iar când prepari mâncarea, dacă vrei să fie și mai gustoasă, poți amesteca ingrediente congelate cu unele proaspete, iar rezultatul va fi mult mai bun decât o masă încălzită în cuptorul cu microunde.
5 tactici pentru a nu da iama în frigiderele din supermarketuri
Când mergi la cumpărături, poți fi tentată să cumperi multe produse semipreparate, dar trebuie să te concentrezi mai mult pe produsele proaspete și să cumperi alimente din frigiderele special amenajate doar dacă într-adevăr ai prea puțin timp să gătești într-o zi.