Mulţi specialişti din domeniile sănătate şi wellness ţi-ar recomanda ca, pe timpul verii, să sari peste cafea şi să îţi începi ziua cu o cană cu apă călduţă sau la temperatura camerei, în care ai stors suc de lămâie proaspătă. Sună incredibil, nu-i aşa? Dar pentru multe persoane care au joburi solicitante, ideea de a sări peste cafeaua de dimineaţă nu este întotdeauna un obiectiv realist.
Cafeaua nu este un obicei nociv în sine. De fapt, cafeaua îţi poate aduce multe beneficii pentru sănătatea organismului tău. Problema apare, de obicei, atunci când adăugăm prea mult zahăr, prea multe produse lactate (lapte, frişcă, etc.) şi ingrediente artificiale în cafeaua noastră.
Iată mai jos câteva sugestii care te ajută să îţi transformi consumul de cafea într-un obicei sănătos şi într-un ritual pozitiv:
1. Începe-ţi dimineaţa cu apă.
Indiferent dacă alegi sau nu să elimini cafeaua, vei dori să îţi începi dimineaţa cu apă. Bea apă înainte de a-ţi bea cafeaua. Poţi, de pildă, să îţi pui o carafă sau un pahar cu apă lângă pat, pe noptieră, astfel încât să bei apa chiar înainte de a te da jos din pat.
2. Sari peste substanţele chimice care sunt reprezentate de acele adaosuri pentru cafea.
Dacă adaugi creme artificiale şi prafuri cu tot felul de arome, această etapă înseamnă un mod rapid de a-ţi transforma cafeaua în ceva toxic. Optează pentru variante naturale în totalitate.
Specialiştii îţi recomandă, dacă nu îţi place laptele de vacă, variante alternative, cum ar fi laptele de migdale sau laptele de orez ori laptele de soia (în moderaţie). Poţi cumpăra o cutie pentru tine şi să o laşi în frigiderul de la birou, iar atunci când îţi prepari cafeaua simplă, adaugi lapte după gust.
3. Adaugă în cafea condimente cu proprietăţi vindecătoare şi antioxidante.
Este suficient să combini şi să presari condimentele tale preferate (uscate sau proaspete) cu cafeaua măcinată. Unele dintre cele mai recomandate variante sunt: păstăi de nucşoară, cuişoare, scorţişoară şi roşcove. Combinaţia dintre cafea şi aceste condimente creşte aportul antioxidant şi accelerează metabolismul. Mai poţi încerca tarhonul.
4. Adaugă în cafea ulei de cocos.
Poate sună nebuneşte, dar aceasta este o modalitate simplă şi rapidă de a adăuga o mulţime de beneficii la băutura ta aromată de dimineaţă.
Uleiul de cocos este o sursă grozavă de acizi graşi esenţiali, de acid lauric care stimulează sistemul imunitar (care se găseşte, de asemenea, în laptele matern). În plus, s-a dovedit că uleiul de cocos ajută la stimularea metabolismului, iar cei care au încercat această combinaţie spun că uleiul de cocos are un gust minunat în cafea.
5. Transformă-ţi cafeaua într-un ritual.
Dimineaţa este un moment grozav pentru a fi recunoscătoare pentru lucrurile pe care le ai în viaţă, pentru a le trimite oamenilor o energie iubitoare şi pentru a-ţi stabili intenţiile şi planurile pentru ziua care se aşterne înaintea ta. Şi de vreme ce cafeaua este ceva ce faci zilnic (sau aproape zilnic), este un lucru grozav pe care poţi să îl foloseşti ca un memento.
Cu prima înghiţitură de cafea, stai o clipă pentru a respira adânc, închide ochii şi gândeşte-te la 3 lucruri pentru care eşti recunoscătoare, trimite puţină dragoste oamenilor din viaţa ta şi stabileşte-ţi intenţiile pentru ziua respectivă. Profită de acest timp pentru a seta tonul în care se va desfăşura restul zilei. Sursa.