Mitchell Moffit şi Gregory Brown, minţile măreţe din spatele AsapSCIENCE, un canal de educaţie ştiinţifică de pe YouTube, suştin cu tărie acest lucru. Oamenii de ştiinţă canadieni au pregătit un video care ne va da peste cap ritualul nostru drag de dimineaţa, legat de consumul de cafea.
Dacă sorbi o cafea imediat după ce te-ai trezit, nu faci decât să îţi construieşti toleranţa la cofeină, lucru ce îţi provoacă nevoia, aşteptarea şi dorinţa disperată de a te bucura de o nouă doză.
Pentru acest apetit poţi da vina pe cortizol, hormonul stresului, numit de către oamenii de ştiinţă şi "cafeaua naturală a corpului".
Citeşte şi: Dieta cu cafea - Învaţă să slăbeşti cu ajutorul unui aliat matinal
Mulţumită ceasului nostru biologic, nivelul de cortizol ajunge la apogeu între orele 8 şi 9 dimineaţa, exact atunci când majoritatea dintre noi considerăm că trebuie să ne bem cafeaua, lichidul care ne aduce energia necesară unei zile solicitante. În acel moment, de fapt cortizolul îşi face treaba, motiv pentru care ne trezim şi suntem ca "băgate în priză".
Vestea rea: Dacă bei cafea dimineaţa, imediat după ce te-ai trezit, când cortizolul îşi face treaba, nu faci decât să risipeşti o doză de cofeină.
Vestea bună: Dacă bei cafeaua mai târziu, atunci când cortizolul nu curge prin vene, atunci te poţi bucura de efectele sale benefice.