Mai bine de jumătate dintre femeile tinere participante la un studiu australian referitor la experienţa sexuală a reprezentantele sexului feminin au raportat că experimentează cel puţin un tip de disconfort legat de actul sexual.
Rezultatele, publicate în jurnalul Fertility and Sterility, arată că disconfortul poate însemna orice, de la nemulţumiri emoţionale, la nefericire, stres sau ruşine.
Profesorul Susan Davis, de la Monash University din Australia, a studiat împreună cu o echipă de cercetători, activitatea sexuală a 7.000 de femei cu vârste între 18 şi 39 de ani. Concluziile cercetărilor arată că una din cinci femei se confruntă cu cel puţin un tip de disfuncţie sexuală - descoperire cel puţin îngrijorătoare.
Deşi Davis a anticipat că un anumit procent de femei va raporta dificultăţi de natură sexuală, profesorul a fost şocat să constate că atât de multe femei se confruntă cu neplăceri.
"Se presupune că bunăstarea sexuală devine o problemă numai atunci când femeia îmbătrâneşte. Sexul este peste tot - presupunem că toată lumea cu vârstă sub 40 de ani înţelege ce înseamnă sexul, este confortabil cu actul sexual şi nu are probleme", arată profesorul Davis.
În plus, dacă există o problemă, specialistul arată că "există preconcepţii potrivit cărora va fi o problemă vizibilă, precum bolile cu transmitere sexuală sau o relaţie abuzivă."
În realitate, însă, chestiunea e mai mult internă şi nu se manifestă mereu ca o disfuncţie sexuală. În timp ce 30% dintre participante au raportat că experimentează neplăceri în timpul actului sexual, numai 20% au raportat că ar avea o disfuncţie sexuală.
Cea mai frecvent întâlnită disfuncţie, potrivit rezultatelor cercetării, este cea legată de o imagine de sine distorsionată şi o încredere în sine scăzută, urmată de disfuncţii ce ţin de excitare, dorinţă, orgasm şi răspuns la stimuli. Greutatea, statutul relaţiei şi alăptatul au fost, de asemenea, factori asociaţi cu neplăcerile resimţite în timpul actului sexual. Administrarea de antidepresive are şi ea un rol în tot acest proces.
Femeile a căror încredere în sine depinde de aspectul lor fizic au, şi ele, o experienţă sexuală mai puţin plăcută.
"Femeile care îşi monitorizează constant aspectul fizic, pentru care acesta din urmă este un factor determinant în ceea ce priveşte încrederea în sine, sunt mai puţin asertive în timpul sexului, sunt mult mai inhibate în tot ce ţine de intimitate şi se confruntă cu un nivel scăzut de satisfacţie sexuală", a ţinut să sublinieze profesorul Susan Davis.