Printre numeroasele efecte terapeutice ale turmericului se numără și următoarele:
1. Reduce inflamațiile
Turmericul este un puternic anti-inflamator, ce conține peste 20 de compuși benefici. Curcuminul, prezent într-o concentrație foarte mare în turmeric, are excelente proprietăți anti-inflamatorii.
Unul dintre cele mai cunoscute studii în domeniu este realizat în octombrie 2007 de către Dr. James Duke, specialist în terapii complementare și alternative, iar în iulie 2008, un alt etnobotanist respectat a readus în discuție descoperirile acestuia. După ce a cercetat alte 700 de studii, James Duke a ajuns la concluzia că turmericul poate fi folosit în numeroase preparate farmaceutice care să trateze o varietate mare de boli cronice, fără a avea efecte adverse.
2. Reduce riscul de cancer
Deși studiile asupra efectelor turmenicului în cazuri de cancer sunt încă incipiente, numeroase cercetări de laborator au dat rezultate promițătoare. Cercetătorii de la American Cancer Society au descoperit că componente din turmeric „interacționează la nivel molecular dezvoltarea și răspândirea cancerului”.
Într-un alt studiu publicat în US National Library of Medicine and National Institutes of Health cercetătorii au subliniat din nou proprietățile curcuminului, care luptă cu cancerul. În acest proces, ei au descoperit că tratamentele naturiste luptă împotriva „leucemiei, limfomului, cancerului de colon, al celui gastro-intestinal si de vezica, de plămâni, melanomului și sarcomului, dar cancerul este o afecțiune gravă, care trebuie tratatăț pe mai mujlte fronturi.”
3. Ajută digestia
Cum turmericul este un puternic anti-inflamator este eficient și în îbunătățirea digestiei și tratarea problemelor legate de sistemul digestiv. Un studiu realizat de University of Maryland Medical Center a consemnat mai multe afecțiuni în care poate fi util turmericul, printre care indigestia și colicile. Principalele concluzii trase în urma studiului demonstrază că:
- Curminul, o componentă de bază a turmericului, stimulează producția bilei, care ajută la digestie.
- Turmericul protejează împotriva remisiilor de colită ulcerativă, o afecțiune cronică cu simptome intermitente.
Cu toate acestea, oamenii de știință nu au putut găsi vreo îmbunătățire în cazul ulcerelor, din contră, turmericul nu este indicat într-o asemenea problemă, deoarece ar putea crea mai mult acid.
4. Întreține sănătatea creierului
Printre cele mai pozitive efecte ale turmericului se numără sporirea abilității de învățare și abilitatea de a te adapta mai repede la noi circumstanțe. În plus, curcuminul ajută, printre altele, în cazul demenței degenerative și bolii Alzheimer.
Un studiu mai amănunțit, a fost publicat în mai multe etape în revista Public Library of Science. Acesta a urmărit reacțiile șoarecilor de laborator cu o dietă bogată în turmeric, pe o perioadă de 6-12 săptămâni și s-a demonstrat că au avut memoria îmbunătățită.
5. Menține sănătatea cardiacă
Curcuminul din turmeric asigură sănătatea inimii și în același studiu, condus de cercetătorii de la University of Maryland, s-a urmărit și efectul acestui compus în cazul deblocării arterelor și prevenirea infarctului.
Curcuminul este, de asemenea, eficient și în scăderea colesterolului rău. dar trebuie ținut cont de faptul că turmericul poate interacționa cu anumite medicamente anticoagulante, drept urmare, înainte de îmbogățirea dietei trebuie cerut sfatul medicului.
6. Îndepărtează durerile din artrită
Datorită proprietăților anti-inflamatorii ale turmericului, acesta îndepărtează durerile provocate de artrită, fiind mai eficient decât multe medicamente. Într-un studiu publicat în US National Library of Medicine and National Institutes of Health, s-a demonstrat cum simptomele artritei reumatoide au fost tratată cu succes de suplimentele cu turmeric.