1. Crezi că poţi supravieţui cu mai puţin de şapte de ore de somn pe noapte
"Sunt rare cazurile în care este posibil, majoritatea oamenilor au nevoie de şapte sau opt ore zdravene de somn. Consecinţele iniţiale pot fi subtile, cum ar fi reacţii uşor întârziate, iritabilitate sporită sau pofta de alimente nesănătoase. Pe termen lung, consecinţele lipsei de somn constau în tensiune crescută şi un risc sporit de boli cardiovasculare şi diabet", explică Daniel Barone, medic specialist în somnologie de la New York-Presbyterian.
2. Dacă te trezeşti în toiul nopţii înseamnă că nu te odihneşti corespunzător
"Adevărul este că trecem prin stadii şi cicluri de somn pe parcursul nopţii şi este normal să te trezeşti pentru scurt timp între aceste cicluri. Dacă te simţi relativ odihnit în timpul zilei, faptul că te învârţi de câteva ori de pe o parte pe alta în timpul nopţii nu este un motiv de înrgijorare", arată Haley Byers, specialist în studiere comportamentala a somnului.
3. Te ia somnul când eşti plictisit
"Plictiseala demască o privare de somn deja existentă, dar nu ţi se face somn propriu-zis din cauza plictiselii", a explicat Rafael Pelayo, profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Stanford Center for Sleep Sciences and Medicine.
4. Nu este bine să adormi cu televizorul aprins
"Eu însumi am televizorul deschis în fiecare seară. Sunt probabil singurul doctor din univers care va spune că este în regulă graţie câtorva motive. Primul este că majoritatea televizoarelor au o setare care permite programarea unei ore de închidere, iar cel de-al doilea ar fi că lumina albastră emisă de televizor este limitată. Televizorul este adesea folosit ca metodă de distragere a atenţiei, fiindcă vrem să facem ceva calmant, relaxant, care să ne distragă atenţia, atunci când ne pregătim să mergem la culcare", a explicat Michael Breus, specialist în somnologie.
5. Oamenii de succes nu au nevoie de prea mult somn
"Somnul este recomandat pentru toată lumea. Este crucial pentru performanţa optimă, dar şi pentru sănătatea fizică şi mentală. Oamenii de succes par să aibă nevoie de mai puţin somn, dar până acum, există doar dovezi anecdotice. De fapt, dovezile ştiinţifice arată că la copii şi adolescenţi, mai mult somn este asociat cu o mai bună performanţă şcolară", arată cercetătorul June Chi-Yan Lo, de la Duke Medical School.
6. Somnul REM este cel mai adânc şi cel mai important
"Nimic mai neadevărat! Somnul cu unde lente (n.r. SWS - Etapa 3 NREM) este de departe cea mai adâncă etapă. Este considerat a fi somnul reparator. Este, de asemenea, stadiul de somn în care este secretat hormonul de creştere - acesta este secretat în etape pe tot parcursul zilei, însă există o perioadă majoră de eliberare a acestui hormon la aproximativ o oră după debutul somnului de tip SWS", subliniază Kimberly Fenn, profesor de psihologie de la Michigan State University.