1. Acceptă faptul că stresul este peste tot
Odată cu apariția acestui nou virus, nesiguranța și vulnerabilitățile fiecăruia au fost amplificate și nimeni nu știe exact dacă și în ce condiții se va putea întoarce la muncă sau își va putea plăti facturile. În această situație, pentru a evita instalarea anxietății, trebuie pur și simplu să accepți că lucrurile s-au schimbat.
2. Înfruntă-ți problemele
Realizează faptul că în aceste vremuri și așa stresante, trebuie să ai o atitudine proactivă, deci caută tot felul de soluții pentru a încerca să ieși din impas. Descoperă dacă poți obține de undeva un împrumut, asigură-te că știi ce se va întâmpla cu locul tău de muncă, învață să folosești programe precum Skype sau Zoom, pentru eventualele conferințe online și menținerea legăturii cu cei dragi și nu adopta mentalitatea de victimă.
3. Adoptă o dietă variată și sănătoasă, pentru că aceasta îți influențează starea de spirit
Cu alte cuvinte, mănâncă multe fructe și legume de sezon, proaspete, și evită drogurile, alcoolul și cafeaua, întrucât acestea îți irită sistemul nervos și deși pe termen scurt par să-ți facă bine, pe termen lung ele te lasă cu un sentiment de neputință.
4. Fă sport
Cele mai indicate forme de activitate fizică sunt înotul, ciclismul și alergatul, urmate fiind de yoga și tai chi, deoarece toate acestea au grijă atât să te mențină în forma fizică dorită cât și să te simți bine din punct de vedere psihic. În plus, poți învăța diverse tehnici de meditație, care te vor ajuta să-ți alungi gândurile negre. De asemenea, este important să ieși cât poți de des în natură, deoarece copacii și verdele peluzelor au un efect relaxant.
5. Apropierea de cei dragi
Fă tot posibilul să păstrezi legătura cu cei dragi și chiar încearcă să creezi un grup de sprijin pentru prieteni și familie, de preferat online, dar pe măsură ce se relaxeză măsurile de siguranță, poți alcătui și mici grupuri de oameni cu care să te întâlnești în spații deschise și în care toată lumea să poarte mască de protecție și să respecte, pe cât posibilul, distanța de 1.5-2 m recomandată în continuare. În cadrul acestor grupuri, discută deschis despre tot ceea ce simți, ca să nu te mai simți copleșită de situație.
6. Setează-ți limite
Fii sinceră cu tine însăți și cu restul lumii, spunându-le prietenilor dacă alegi să menții în continuare anumite măsuri de siguranță, pentru sănătatea ta și a familiei tale. Indiferent că ești invitată la o petrecere aniversară sau doar la un pahar de vin, nu inventa motive pentru care să nu te duci, dar permite-ți să refuzi, pentru că, mai ales în aceste vremuri, trebuie să te gândești în primul rând la tine și cei cu care locuiești, așa că să nu-ți fie rușine să refuzi, gândindu-te că cineva se va supăra. Dacă se întâmplă să jignești pe cineva, până la urmă este problema lor, tu te respecți pe tine și pe cei din jur, stabilindu-ți anumite limite.
6 lucruri care te vor ajuta să te destresezi
Serge Beddington-Behrens, autorul „Gateways to the Soul: Inner work for the outer world”, carte publicată de către editura „Inner Traditions”, îți dezvăluie cum te poți relaxa în această nouă stare de fapt.