Ia în considerare aceste 6 metode și vezi ce funcționează cel mai bine pentru tine, dar ține cont de faptul că un lucru poate funcționa astăzi, ca mâine să își piardă efectul.
1. Gândește de două ori înainte să acționezi, dar fă-o
Un studiu realizat pe 233 de adulți și publicat în revista de specialitate „Personality and Individual Differences” a urmărit să vadă cât de des se implică oamenii în a aloca reurse și a face ceva care să diminueze stresul pe viitor. Timp de 8 zile, persoanele implicate în studiu au trebuit să completeze chestionare despre stres, starea de spirit, mindfulness și tot ceea au au făcut pentru a reduce anxietatea. În mod deloc surprinzător, cei care erau mai activi au întâmpinat mai puțin stres, au făcut față mai bine greutății creșterii copiilor și s-au implicat în mai puține certuri.
În această perioadă este mai greu ca oricând să plănuiești activități pentru o lună întreagă, dar poți să te gândești cum va decurge măcar o zi și să trăiești astfel clipa.
2. Somn de calitate
Somnul și stresul formează un cerc vicios, deoarece o singură noapte nedormită agravează anxietatea cu până la 30%. Cu toate acestea, un somn de calitate, adânc, non-REM, reduce anxietatea, pentru că e foarte greu să te trezească cineva din el. Acest tip de somn reface echilibrul chimic din creier și te menține calmă, de aceea trebuie să instaurezi un program de somn adecvat activității tale, program de care să te ții în fiecare seară atât ca oră de culcare cât și ca ore dormite.
3. Vorbește cu tine la persoana a III-a
La început o să ți se pară ciudat să vorbești așa despre tine, dar dacă o faci măcar în șoaptă, îți vei putea controla mai bine emoțiile, reducând totodată stresul. Când vorbești ca și cum ai vorbi cu altcineva, este ca și când ai putea să te distanțezi de probleme pentru a fi obiectivă.
4. Joacă-te ceva
Într-un studiu recent, cercetătorii au urmărit 20 de persoane timp de 5 zile, în timpul petrecut între drumul de la muncă spre casă. În acest timp, ei fie s-au jucat fie ceva de genul „Block! Hexa Puzzle”, fie au folosit o aplicație de mindfulness timp de 10 minute. Pe măsură ce trecea timpul, cei care se jucau erau mai liniștiți, pe când ceilalți întâmpinau exact efectul opus.
Autorii studiului au declarat că jocurile au cel puțin 3 aspecte care te fac să te recuperezi, întrucât te ajută să te relaxezi lăsând deoparte munca, îți oferă ocazia să faci față unei provocări și să simți că deții controlul măcar asupra unei părți a mediului înconjurător. În acest sens, orice joc care-ți place va avea efecte similare, atâta timp cât îți setezi un timp în care să te încadrezi.
5. Plimbă-te cu gândul la ceea ce faci în momentul respectiv
Petrecerea timpului în natură te ajută să scapi de stres și anxietate în doar 10 minute, conform specialiștilor de la Cornell University. Pentru a maximiza aceste beneficii, trebuie să te gândești la fiecare mișcare pe care o faci. Deci în loc să te gândești la ce mai ai de făcut în ziua respectivă sau la cearta pe care ai avut-o cu partenerul, concentrează-te pe respirația ta și pe mediul înconjurător.
6. Zâmbește și fă cu mâna
Această tehnică presupune să te prefaci până când îți iese cum trebuie și până când crezi în ceea ce faci. Ideea este că organismul tău asociază anumite mișcări cu sentimentul de calmitate și astfel din creier vine relaxarea ce duce la reducerea anxietății. Începe prin a-ți relaxa toți mușchii din corp, mai ales de pe față, adică de la frunte, ochi, urechi, limbă, fălci, apoi începe ușor să zâmbești. Pentru a face cu mâna, mai întâi relaxează-ți umerii, brațele, palmele, apoi scutură ușor toată mâna, cu degetele deschise.
6 moduri în care să faci față stresului și anxietății
Ultimele luni au reprezentat o provocare pentru toată lumea, iar tehnicile tradiționale de relaxare au început să dea greș, de aceea trebuie să-ți ajustezi strategiile cu noua situație.