La ora actuală nu există un tratament pentru Lupus, dar se pot trata cu succes simptomele acestuia, dacă se descoperă afecțiunea în stadii incipiente. Din această cauză, Profesor Graham Hughes, Consultant Reumatolog și directorul al London Lupus Centre din cadrul London Bridge Hospital (parte a HCA Healthcare UK) a decis să împărtășeasc cu lumea largă 6 lucruri ce ar trebui știute despre această problemă.
1. Lupusul este mai des întâlnit decât ai crede
Deși Lupusul este încă privit ca pe o boală rară, se întâlnește de fapt mult mai des decât ai crede. În acest sens se estimează că ar fi mai mult de 5 milioane de oameni în lume cu această afecțiune, de toate naționalitățile, vârstele, etniiile, rasele, femei și bărbați.
2. Poate ataca aproape orice parte a corpului
Lupusul se poate manifesta pe aproape orice parte a corpului, având simptome ce se extind între iritații pe nas și obraji sau degetele de la picioare, care pot căpăta culoarea albastră sau albă dacă sunt expuse la frig. Alte simptome includ: dureri articulare, oboseală extremă, care nu trece indiferent cât ai dormi, scădere în greutate, umflarea glandelor, sensibilitate la lumină, schimbări de personalitate, depresie, probleme cu rinichii și cu funcționarea creierului, însă boala se manifestă diferit la fiecare individ în parte.
3. Este confundat adesea cu alte afecțiuni
Lupusul primește adesea un diagnostic inițial greșit, deoarece multe dintre simptomele sale se regăsesc și în alte afecțiuni. De exemplu, durerile articulare și inflamațiile sunt simptome ale Lupusului, care pot arăta prezența artritei reumatoide. De asemenea, scleroza multiplă și Lupusul au multe similitudini, printre care durerile musculare și oboseala, dar dacă prima atacă celulele nervoase din creier și coloana vertebrală și cauzează probleme neurologice, amețeală și tulburarea vederii, cea de-a doua atacă sistemul central nervos.
4. Unii oameni sunt mai predispuși la Lupus decât alții
Deși atât femeile cât și bărbații fac Lupus, din cauza faptului că activitatea hormonală este prinialul factor declanșator, femeile cu vârste cuprinse între 15-45 ani sunt de nouă ori mai susceptibile decât bărbații, mai ales în timpul pubertății, imediat după naștere și la menopauză. De asemenea, femeile care au trecut printr-un eveniment stresant sunt de trei ori mai predispuse la această afecțiune decât restul lumii. În plus, Lupusul se regăsește foarte mult printre oamenii de culoare sau hispanici și adolescenții asiatici, din cauza unei combinații de genetică și factori ambientali.
5. Lupusul nu este contagios
Această afecțiune nu este contagioasă, fiind o boală autoimună în care sistemul imunitar se întoarce împotriva ta și atacă propriile celule, ceea ce înseamnă că nu poate trece de la o persoană la alta.
6. Se poate trăi cu Lupus
Deși nu există un tratament care să vindece Lupusul de tot, au fost dezvoltate diverse medicamente pentru a ține sub control simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții. Există 4 tipuri de Lupus, fiecare cu propriul tratament.
Lupus sistematic - este cea mai des întâlnită formă de Lupus și se poate manifesta ușor sau agresiv, pe diverse părți ale corpului, fiind tratată de către un reumatolog.
Lupus cutanat - acesta se limitează la piele și cauzează adesea iritații și leziuni, dar poate fi tratat de către un dermatolog.
Lupus indus de medicamente - Simptomele asociate cu acest tip de Lupus vor înceta adesea când se încheie tratamentul medicamentos efectuat.
Lupus neonatal - aceasta este o afecțiune rară, care se transmite de la mamă la făt, dar dacă este diagnosticată din timp, se poate trata încă din pântece.
Tratametele pentru Lupus includ diverse tipuri de medicamete, printre care aspirină și alte pastile non-steroidine, anti-malarie, steroizi și medicamente imunosupresive, anticoncepționale, cremă cu protecție solară, adoptarea unui stil de viață sănătos, dializă sau transplant de rinichi și transfuzii de plasmă.