Copiii bolnavi sunt greu de întreținut oricând, dar de sărbători, când toată familia se reunește pentru a petrece împreună timp de calitate și a urma anumite tradiții, este cu atât mai greu de avut grijă de ei, deci iată la ce trebuie să te gândești dacă ți se întâmplă tocmai ție.
1. Evită călătoriile dacă sunt cu adevărat bolnavi
Dacă unul sau mai mulți dintre copiii tăi se îmbolnăvesc fix acum, încearcă să eviți pe cât posibilul să-i pui pe drumuri, chiar dacă acest lucru înseamnă că nu vor mai merge la colindat la bunica de la țară. Cu cât mai mici sunt copiii, cu atât mai mult trebuie să stea acasă să se recupereze, pentru că oricum nu au sistemul imunitar foarte bun și pe lângă acest lucru, îi pot îmbolnăvi și pe cei cu care intră în contact. Ține cont de faptul că părinții trebuie să aibă grijă de copii și este dificil de făcut acest lucru într-o casă străină, cu atât mai mult pe drum, în mijloacele de transport în comun, iar dacă cineva este bolnav, are nevoie de odihnă, nu de program de divertisment. Cei mai mulți membrii ai familiei și prietenii apropiați vor înțelege situația și nu te vor judeca pentru că ai lipsit de la cina lor festivă.
2. Fă cu rândul să ai grijă de copii
Dacă deja toată lumea este la tine acasă sau sunteți plecați în concediu, puteți face cu rândul ca să aveți grijă de copiii bolnavi, astfel încât ei să beneficieze de odihnă la pat, dar și de activități recreative. Evident, acest lucru este valabil dacă nu sunt contagioși și poate lua cotact cu ei și altcineva în afară de tine. Este foarte important totuși să nu te aștepți ca cei mici să fie la fel de sociabili ca de obicei și să le spui că nu pierd nici una dintre activitățile lor preferate, cum ar fi deschiderea cadourilor.
3. Ai grijă și de sănătatea lor emoțională
Nu numai adulții resimt stresul de sărbători ci și copiii, care pot avea impresia că s-au schimbat planurile tuturor doar pentru că ei s-au îmbolnăvit sau pot fi deprimați pentru că se simt lăsați pe dinafară și ratează toată distracție de care frații sau surorile lor au parte. În această perioadă s-ar putea să aibă nevoie de mai multă atenție și de mai multe desene animate, iar părinții le pot transmite personal mesajele Moșului, cu care se presupune că s-au întâlnit pe drum și care le urează toate cele bune. Fii atentă însă și la nevoile tale, deoarece modul în care tu resimți stresul îi poate influența și pe ei.
4. Fă din boală ceva magic
Le poți cere spiridușilor Moșului să vegheze asupra celui mic și să vadă dacă este cuminte în continuare sau nu, deoarece Moșul cu siguranță apreciază un copil care își suflă nasul în șervețele sau batiste în loc de mâneca hainei.
5. Ajustează-le dieta
O masă completă de Crăciun poate fi prea mult pentru un copil bolnav, care n-are poftă de prea multe lucruri, dar a doua zi îi poți face ceva special pentru el din resturile rămase. Cât despre băuturi, un suc natural de portocale, proaspăt făcut și bogat în vitamina C, este bun oricând.
6. Încercați activități specifice iernii
Dacă cei mici se simt suficient de bine, aerul rece le va face chiar bine, iar sistemul lor imunitar se va întări. Pediatrii recomandă activități ușoare până la moderate, precum joaca în aer liber, dar fără sporturi extreme, deoarece sunt prea solicitante. De exemplu, puteți face împreună un om de zăpadă, dacă sunteți într-o zonă în care a nins deja, dar încercați să nu stați totuși foarte mult afară.
6 lucruri pe care să le faci de Crăciun, dacă ți se îmbolnăvesc copiii
Pentru părinții ocupați, care abia fac față cumpărăturilor de cadouri și tuturor pregătirilor, să-și audă copiii tușind în această perioadă este un coșmar.