Stai însă liniștită, am alcătuit o listă de sfaturi care te vor ajuta să ai în continuare sărbători pline de pace și fericire.
1. Spune „NU”
Deși nu sugerăm să refuzi orice invitație de sărbători, considerăm că e mai ușor să treci peste această perioadă când ești conștientă de limitele pe care le ai. Dacă știi că te vei simți epuizată după încă o sesiune de cumpărături, ieșire în oraș sau masă în familie, atunci poți refuza politicos o nouă invitație. Mai ales în această perioadă a anului este important să-ți reîncarci bateriile, așa că dacă deja într-o săptămână ai serbarea copilului, o cină în familie și o ieșire cu fetele, lasă-ți weekendul liber doar pentru tine.
2. Fă-ți un plan
Cumpără din timp cadouri pentru toată lumea și gândește-te exact când vrei să le dai, ca să strecori timp în această perioadă aglomerată și de timp pentru propria personă, deoarece în ajunul Crăciunului este foarte neplăcut să te cerți cu lumea prin magazine pentru ultima bucată din orice sau prețurile de la raft care nu corespund cu ce ai pe bonul fiscal. În plus, fă-ți o listă de cumpărături necesare atât pentru cadouri cât și pentru mâncare sau băutură și verific-o de mai multe ori până de Crăciun, ca să nu te trezești în ultimul moment că-ți lipsește ceva. Ceea ce te va ajuta să fii și mai organizată este să-ți treci într-un calendar toate întâlnirile și vizitele pe care le vei face, ca să nu trebuiască să fugi dintr-o parte în alta.
3. Fă voluntariat
Te poți pierde cu ușurință în listele de cadouri, dar nu uita că poți lua câte ceva și pentru un copil provenit din familii defavorizate sau un bătrân rămas singur pe lume. Mai ales în această perioadă, centrele de plasament și azilele de bătrâni au nevoie de diverse alimente, haine și jucării, dar și personal cu forță de muncă proaspătă, care să ajute în cantină sau la organizarea serbărilor. Evident, poți dona și bani, rechizite școlare sau orice altceva ajută comunitatea respectivă. Chiar și gesturile mici pot face o diferență în viața cuiva.
4. Aplică tehnici de mindfulness
Dacă-ți vei începe diminețile cu câteva minute de meditație mindfulness, vei avea parte de zile mult mai liniștite, așa că în loc să lași grijile să-ți acapareze mintea de la prima oră a dimineții, acordă-ți ție primele clipe de după ce te trezești. Începe prin a respira adânc de 10 ori, în liniște, apoi lasă-ți mintea să se umple de gânduri de recunoștință, iar seara, când vii acasă cu mijloacele de transport, care oricum sunt pline la ora aceea, gândește-te doar la cum îți poți păstra calmul în ciuda acelui haos.
5. Fă-ți un buget de sărbători
Cheltuielile de sărbători provoacă foarte mult stres din cauza presiunilor de a avea masa plină cu tot felul de bunătăți și a oferi tuturor cadoul perfect, dar în acest sens te va ajuta un buget bine alcătuit din timp, pe care să-l respecți și care să acopere mâncare, băutură, daruri și eventuale călătorii. În plus, poți face cadouri home-made, precum gemuri de casă, fursecuri sau diverse accesorii, care îți vor lua probabil mai mult timp, dar mai puțini bani.
5 sfaturi pentru sărbători fără stres
Odată cu apropierea sărbătorilor, mulți oameni se simt din ce în ce mai stresați și obosiți, deoarece chiar dacă în restul anului sunt relativ relaxați, acum nopțile albe, petrecerile de Crăciun, proiectele lăsate pe ultim moment la muncă și presiunile pe care le exercită rudele pentru a le face câte o vizită, își spun cuvântul.