Orice om se simte singur câteodată, dar multora le este greu să admită acest lucru, așa că iată cum poți ajuta pe cineva care trece printr-o perioadă mai grea, fără să insiști prea mult și fără să-ți spună el sau ea în mod direct ceea ce simte.
1. Zâmbește
Oriunde te-ai duce, peste tot există oameni care au zile proaste, s-ar putea chiar tu să treci printr-una, dar nu există mod mai ușor de a inițializa eliberarea de serotonină decât a zâmbi. Data viitoare când stabilești un contact vizual cu cineva de pe stradă, nu te uita imediat în altă parte ci întoarce-i străinului un zâmbet, pentru că s-ar putea să fie exact lucrul de care are nevoie în acel moment.
2. Vorbește cu un străin
De la vârste foarte fragede, copiii sunt învățați să nu vorbească cu străinii, dar unii oameni n-au pe nimeni în viața lor și până la urmă, dacă stai să te gândești un pic, toți prietenii tăi ți-au fost la un moment dat străini. Dacă vezi pe cineva pe stradă că pare un pic pierdut în gânduri sau trist, nu trebuie să-ți fie frică să intri în vorbă, cu atât mai mult dacă sunteți pe o stradă circulată și persoana este în vârstă. Fii însă pregătită să te retragi dacă cineva nu-ți răspunde pozitiv și vrea doar să se bucure de singurătate.
3. Lasă-i pe străini să-ți vorbească
Dacă, în general, nu ești foarte sociabilă, înseamnă că ți se pare ciudat când un străin începe să-ți vorbească în tramvai, dar data viitoare când se întâmplă acest lucru gândește-te un pic de ce s-a apucat persoana respectivă să vorbească cu tine. Poate că pur și simplu aceasta este firea ei, poate că are nevoie să nu se gândească măcar un moment la probleme sau poate că nu are cu cine altcineva să vorbească. Ține cont de faptul că îți trebuie foarte mult curaj ca să vorbești cu un străin, deci relaxează-te și bucură-te de conversație, pentru că la sfârșitul ei vă veți simți amândoi mai bine. Desigur, siguranța ta este pe primul loc, deci dacă cineva te face să te simți inconfortabil, ești liberă să pleci.
4. Fă voluntariat
Multe organizații non-profit au nevoie de voluntari pentru diverse proiecte și sarcini, printre care acelea de a citi unor bătrâni sau a înlocui un prieten. Totul se poate reduce la un simplu telefon de susținere, o vizită săptămânală la azil sau o plimbare prin parc, deci nu ai nevoie de cine știe cât timp ca să faci un bine și pe cineva să zâmbească, mai ales că o vorbă bună înfrumusețează ziua oricui.
5. Invită-ți prietenii la cină
Cu siguranță știi pe cineva care locuiește singur, ceea ce nu înseamnă neapărat că persoana respectivă este un singuratic, dar nu strică să verifici cum se simte. Dacă știi pe cineva care locuiște singur și nu are o viață socială activă, dă-i din când în când un semn de viață, ca să nu se simtă izolat și invită-l ocazional la cină.
6. Împrietenește-te cu vecinii
Înainte era ceva normal să-ți cunoști toți vecinii, dar cum lumea se mută tot timpul, nu prea mai ai cum să-i știi pe toți. În această ordine de idei, este foarte posibil ca lângă tine să locuiască cineva care se simte extrem de singur, așa că încearcă să-i cunoști mai bine măcar pe cei pe lângă care treci zilnic. Fă-le măcar unora dintre ei mici cadouri de sărbători și organizează o petrecere la tine acasă, la care să-i inviți pe toți și vei vedea curând ce utili sunt vecinii prietenoși.
6 moduri în care îmbunătățești ziua unei persoane singuratice
Statisticile arată că 10% dintre oameni nu se întâlnesc niciodată să socializeze cu colegii de muncă, membrii familiei sau prieteni și astfel lumea se umple de singuratici care comunică doar prin intermediul rețelelor de socializare.