Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Sydney, există şase obiceiuri dovedite ştiinţific care scurtează durata de viaţă:
1. Consumul de alcool
2. Regim alimentar insuficient
3. Sedentarism
4. Fumatul
5. Statul jos mai mult de 7 ore pe zi
6. Dormitul mai mult de 9 ore pe zi
Se pare că cine se face vinovat de toate aceste obiceiuri "fatale" este de cinci ori mai predispus la o moarte timpurie, spre deosebire de cel care are un stil de viaţă sănătos.
"Durata scurtă sau lungă a somnulului au fost separate ca fiind doi factori diferiţi de risc, întrucât asocierea cu mortalitatea poate se explică prin mecanisme diferite. Pe lângă factorii demonstraţi, analiza recentă a investigat doi noi factori de risc, statul prelungit şi durata nesănătoasă de somn", potrivit doctorului Melody Ding, unul dintre cercetătorii studiului.
Inactivitatea, care rezultă atât din statul jos cât şi din dormitul prea mult, împiedică o bună circulaţie a sângelui, rezultând astfel în oxigenare redusă.
Conform cercetătorilor, a dormi mai mult de nouă ore dublează riscul de infarct, femeile fiind mai predispuse la acest scenariu. De asmenea, s-a aflat că a dormi mai mult atunci când vrei să recuperezi o noapte de nesomn, este nesănătos. Programul regulat de somn îţi asigură o sănătate propice, nu îţi scurtează viaţa.
Dacă vrei să îţi prelungeşti durata de viaţă, renunţă la aceste obiceiuri distructive. Fă sport, ia pauze la birou la fiecare 30 de minute sau o oră, lasă-te de fumat, dormi între 7 şi 9 ore pe zi, mănâncă sănătos şi limitează consumul de alcool!