Recomandat de specialiştii în medicină naturistă drept înlocuitor al cafelei, Shilajit este o răşină, formată prin descompunerea unor plante bogate în nutrienţi, recunoscută pentru capacitatea de a spori nivelul de energie a individului.
Shilajit este o componentă frecventă a micului dejun pentru oamenii din Nepal şi nordul Indiei. Copiilor le este administrat cu lapte dimineaţa, iar bărbaţii din această regiune susţin că este secretul lor pentru putere şi longevitate. Această răşină este folosită în medicina ayurvedică de secole bune, întrucât are efect revigorant şi proprietăţi anti-îmbătrânire. Beneficiile aduse sănătăţii de această băutură se datorează faptului că este bogată în minerale şi acid fulvic, substanţă care favorizează hidratarea echilibrată a organismului şi încurajează eliminarea toxinelor.
Shilajit conţine, pe lângă acidul fulvic, şi 85 de minerale. Printre ingredientele active prezente în această răşină se numără acizi humici, vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C şi P, fosfolipide, compuşi polifenolici şi microelemente, dintre care putem menţiona cobalt, nichel, cupru, zinc, mangan, crom, fier şi magneziu.
O cantitate cât un bob de orez de Shilajit, dizolvată în ceai, restaurează echilibrul energetic al organismului şi îmbunătăţeşte starea generală de sănătate.