Cele mai comune simptome ale unui dezechilibru hormonal influențează modul în care arăți și dacă suspectezi că ai unele dintre aceste simptome cel mai bine ar fi să mergi la un specialist.
1. Acnee
Coșurile pot fi rezultatul unei igiene defectuase a pielii, unei diete nepotrivite sau efectele ciclului menstrual. Indiferent de cauza apariției sale, dacă acneea te însoțește permanent de mai mult timp, acesta este un semn că ceva este în neregulă cu hormonii tăi.
2. Greutatea
Multe persoane se luptă toată viața cu kilogramele în exces, fac față cum pot poftelor și se apucă de sport, pe când altele sunt foarte slabe fără să facă nici un fel de efort. În cel mai probabil caz, dezechilibrul hormonal este de vină pentru aceste situații.
3. Oboseala
Oboseala cronică este un semn că hormonii tăi au luat-o razna, chiar dacă dormi cel puțin 8 ore pe noapte și în special dacă deja se vede oboseala pe chipul tău. Un nivel ridicat de progesteron este, de obicei, vinovatul. Un test simplu de sânge te va ajuta să determini nivelul de progesteron din sânge.
4. Transpirația
Dacă transpiri prea mult înseamnă că ai o problemă hormonală și ar trebui să o verifici, cu atât mai mult cu cât transpirația excesivă este însoțită de bufeuri sau frisoane.
5. Cearcăne
Nu te va ajuta nici un fond de ten sau corector să acoperi cearcănele mari dacă dormi doar câte 3 ore. Somnul pare a fi deseori un lux când există în organism un dezechilibru hormonal, care practic, nu te lasă să adormi când trebuie. Insomnia cronică poate fi efectul lipsei de testosteron la bărbați și de progesteron la femei.
6. Depresia
Anxietatea și depresia sunt un alt semn că ar fi bine să-ți faci analizele hormonale. Ele pot apărea chiar înainte de menstră, în timpul sarcinii sau la menopauză. Dacă ai atacuri de panică ar trebui să vorbești cu un endocrinolog și chiar cu un psihiatru.
7. Schimbarea aspectului sânilor
Un nivel scăzut de estrogen face ca sânii să pară mai mici și un nivel crescut din acest hormon cauzează noduli și chisturi. Dacă observi o schimbare în textura sau aspectul pieptului tău du-te neapărat la un consult medical.
8. Căderea părului
Căderea masivă a părului este unul dintre cele mai des întâlnite simptome ale dezechilibrelor hormonale. Dacă folosești cel mai bun șampon și căderea părului tot nu este diminuată, iar în perie rămân smocuri, ar trebui să îți testezi nivelul hormonal.
9. Păr nedorit
În timp ce unele femei încearcă să stopeze căderea părului, altele caută soluții să scape de el. Prezența părului închis la culoare pe sâni, față, mâini sau alte părți anatomice unde în mod normal n-ar trebui să se afle indică serioase probleme hormonale.
Echilibrul hormonal din organismul uman este foarte delicat și poate fi perturbat ușor. Dezechilibrul poate apărea în mod natural din cauza schimbării mediului și indică probleme la nivelul glandelor exocrine și endocrine. Nivelul hormonilor poate fi echilibrat doar cu ajutorul medicilor endocrinologi.