Chris Gagliardi, expert în gimnastică medicală și purtător de cuvânt pentru „American Council on Exercise” este de părere că pentru a-ți schimba intensitatea cu care mergi poți fie să mergi mai repede fie să schimbi înclinarea benzii sau s-o iei în sus pe un deal, însă adăugarea unei greutăți suplimentarete ajută și ea. Unii oameni cred că dacă recurg la această metodă se vor extenua prea mult sau că acest lucru le va modifica centrul de greutate și prin urmare postura corporală, ceea ce ar duce la accidentări. Iată însă ceea ce trebuie să faci, ca să fii în siguranță:
1. Fă-o cu moderație
Ideea este să cari după tine o greutate mică, astfel încât inima ta să simtă că pompează mai mult și să arzi mai multe calorii, dar fără a adăuga atât de mult încât să te cocoșezi. Cercetătorii arată că o greutate limitată la 1 kg, atașată de glezne, este benefică în cele mai multe cazuri. Trebuie să folosești greutăți care să nu-ți schimbe modul de a merge, iar dacă ai osteoartrită trebuie să ai cu atât mai multă grijă, deoarece greutatea suplimentară îți va forța articulațiile.
2. Fă mișcări normale
Dacă iei după tine gantere, s-ar putea să ai tendința să dai mai mult din mâini sau să îndoi brațele mai mult, dar ideea greutăților nu este să faci un antrenament de forță ci să îți intensifici antrenamentul cardio. Oamenii înclină să fie mai atenți la mâini când au greutăți, dar încearcă să nu faci mișcări suplimentare, pentru că dacă mergi mai mult, deși vei arde mai multe calorii, îți vei suprasolicita încheieturile.
3. Încearcă cu o sticlă de apă
Dacă nu ai gantere, încearcă să mergi mai repede, cu câte o sticlă de apă de 500 ml în fiecare mână. Acest truc este valabil în special pentru acele persoane care nu vor să crească cu prea mult viteza sau neapărat distanța parcursă, dar speră să obțină rezultate mai bune în activitatea lor sportivă.
4. Poartă o vestă
Unii experți preferă să aibă o centură la brâu sau să poarte o vestă, pentru că astfel se simt mai echilibrați și li se pare mai natural. Astfel, modificările mișcărilor vor fi insesizabile și greutatea distribuită mai bine, fără a pune presiune pe articulații, este de părere Frank Wyatt, profesor de educație fizică la Midwestern State University, din Wichita Falls, Texas. Cercetările au arătat că purtarea unei veste de 10 până la 15% din greutatea corporală te ajută să arzi mai multe calorii, fără a te simți apoi extenuată.
5. Lasă rucsacul acasă
Un ghiozdan greu îți va da dureri de spate la un moment dat, pentru că greutatea nu este distribuită uniform pe tot trunchiul, ci doar în spate, ceea ce te face să te cocoșezi.
6. Folosește doar ocazional greutățile
Mergi cu greutăți doar de câteva ori pe săptămână, deoarece încă nu există studii științifice clare, care să demonstreze cât de bine este să le folosești ca pe o extensie a corpului sau cât de mult ar trebui să o faci și cât de des. Specialiștii sunt de părere că la început trebuie să folosești greutăți de câte 500 g - 1 kg, timp de 20-30 de minute, de 2-3 ori pe săptămână. Alternează acest tip de antrenament cu alte exerciții aerobice, cardio și de forță, pentru a progresa treptat și a diminua riscul accidentărilor.
6 sfaturi dacă vrei să mergi pe stradă cu greutăți
Dacă ai văzut vreodată pe cineva mergând cu gantere în mână sau cu greutăți legate de mâni și picioare, atunci citește în continuare, pentru a vedea care sunt beneficiile extraordinare ale acestui tip de mișcare.