Cu câteva mici schimbări, oricine poate face din sportul matinal un obicei, chiar și tu, dacă ești sau nu o persoană matinală.
De ce să faci mişcare dimineața
Ai parte de foarte multe beneficii de pe urma sportului efectuat dimineața, printre care cu cât mai devreme ai o activitate fizică într-o zi cu atât mai multe șanse sunt să faci sport în ziua respectivă, deoarece pe măsură ce trec orele și se instalează oboseala și plictiseala, găsești din ce în ce mai multe scuze pentru a sări peste un antrenament. În schimb, dacă îți programezi antrenamentul din timp pentru prima oră a dimineții, nu va mai sta nimic în calea mișcării tale, cum ar fi o zi lungă la birou sau o ieșire spontană cu prietenii. De asemenea, sportul de dimineață te ajută să fii mai energică, să te concentrezi mai bine, să ai o stare mai bună, să fii mai fericită și mai sănătoasă.
Cum să te apuci de sport de la prima oră a dimineții
1. Ai grijă de somnul tău
Un antrenament de dimineață reușit începe de fapt cu o seară înainte. Așa că dacă vrei să faci un obicei din sportul matinal trebuie să te culci mai devreme și să dormi mai bine. În acest sens, lasă deoparte telefonul, tableta, laptopul și stinge televizorul, calculatorul și alte electronice cu cel puțin o oră înainte de a te băga în pat, deoarece lumina albastră emisă de acestea suprimă producția de melatonină, cunoscută și ca hormon al somnului. Asigură-te că dormi cel puțin 8 ore de calitate pe noapte, ca să poți să te apuci de sport imediat ce te trezești și nu sări peste încălzire.
2. Ușurează-ți munca
Dacă trebuie să treci peste nu știu câte obstacole doar pentru a ajunge la echipamentul sportiv nici nu este de mirare că nu-ți arde să faci mișcare. În primul rând asigură-te că între pat și hainele tale nu mai există alte piese de mobilier sau de îmbrăcăminte și în al doilea rând, pregătește-ți de cu seară tot ce ai nevoie pentru antrenament, hainele, încălțămintea și eventualele accesorii, ca să ai cât mai puține lucruri de făcut când sună alarma. Poți programa până și aparatul de cafea să-ți facă peste câteva ore ceașca necesară și dacă lucrezi acasă, te poți asigura că primul lucru pe care-l deschide browserul tău de Internet este un video cu programul de aerobic necesar.
3. Începe ușor
S-ar putea să vrei să fii ambițioasă încă de la început, dar dacă nu ești tocmai o persoană matinală ar fi mai bine să nu te chinui să alergi 10 km din prima sau să ridici cine știe ce greutăți dintr-o dată. Dacă exagerezi de la început, te vei simți apoi destul de repede epuizată și va veni curând momentul în care nu vei mai dori să te trezești de cum sună ceasul, așa că mai bine îți creezi treptat un obicei din a te mișca de dimineață. După ce te-ai obișnuit să faci măcar gimnastica de înviorare, vei putea adăuga cu mai multă ușurință exerciții de rezistență sau forță. Ține cont de faptul că obiceiurile se formează în timp, nu peste noapte, indiferent cât de motivată ai fi.
4. Fă din exercițiile de dimineață o parte din rutina ta
Poate fi greu să faci sport în fiecare dimineață, dar cu ajutorul sfaturilor de mai sus îți vei îmbunătăți calitatea vieții. Chiar dacă nu te consideri o persoană matinală, încearcă să-ți începi măcar 2-3 zile pe săptămână cu câte o plimbare, ca mai apoi să crești viteza și durata până îți va intra în obicei.
De ce şi cum să faci mişcare la prima oră
Exercițiile de dimineață reprezintă un mod excelent de a începe ziua cu dreptul, dar în timp ce unii oameni sunt gata de treabă imediat ce deschid ochii, alții amână alarma de mai multe ori, iar dacă faci parte din această a doua categorie, să te duci la sală dimineața sau să-ți faci măcar gimnastica de înviorare pare imposibil.