Dacă te gândeai cum să-ți faci Crăciunul eco-friendly, dar ți se părea prea greu, noi îți ușurăm astăzi decizia cu 6 sfaturi tocmai bune de pus în practică acum.
1. Închiriază un brad sau replantează-l pe al tău
Anul acesta a apărut o nouă modă, închirierea brazilor de Crăciun, de la un crescător local. Aceștia nu numai că sunt mai eficienți decât cei de plastic, aducându-ți culoare și miros în casă, dar îi poți recicla și refolosi anul viitor. Tot ceea ce ai de făcut este să decorezi frumos bradul și să nu uiți să-l uzi, deoarece fiind unul în ghiveci, are nevoie de apă și hrană dacă vrei să-l păstrezi verde, ca apoi să-l poți replanta în ianuarie. Dacă nu ai la dispoziție această opțiune, asigură-te că iei totuși unul de pe plan local, ca să fii sigură că a crescut cu suficient spațiu în jur și că a fost tăiat la timp sau crescut special în scopuri decorative.
2. Diminuează cantitatea resturilor de mâncare
O modalitate de a fi eco anul acesta este să cumperi mai puțină mâncare, ceea ce poate fi mult mai ușor decât îți imaginezi. În primul rând, anul acesta nu mai trebuie să faci mese foarte mari, fiind indicata distanțarea socială, în al doilea rând, gândește-te foarte bine înainte de a merge la cumpărături cu stomacul gol, astfel vei economisi timp, bani și nervi. În plus, fii creativă cu ceea ce-ți rămâne de mâncare și creează alte feluri pe care le poți consuma în a doua sau a treia zi de Crăciun sau chiar dona vecinilor, prietenilor și căminelor de bătrâni sau caselor pentru oamenii străzii.
Un alt mod de a fii eco-friendly este să faci cumpărături la micile magazine de cartier, deținute, adesea, de către familii întreprinzătoare sau comunități etnice și evident să refolosești ambalajele și pungile, fie ele de carton sau plastic.
3. Reciclează hârtia de cadouri
Hârtia de ambalat cadouri și panglicile pot fi oricând refolosite, dacă ai grijă cum le desfaci. În plus, optează pentru hârtie simplă, maro, care e mai ușor de produs și pentru care se emit mai puține gaze la preparare, nefiind necesară folosirea lacurilor sau vopselelor. O altă idee ar fi să ambalezi cadourile în materiale textile, care pot avea mai multe imprimeuri și culori, festive sau nu.
4. Acumulatori reîncărcabili
S-ar putea să crezi că acesta nu este un obicei eco-friendly, dar când folosești decorațiuni ce necesită mereu baterii noi sau oferi cadouri care vor avea nevoie de unele, acest truc te va scuti de griji. Acumulatorii, spre deosebire de bateriile normale, pot fi încărcați de mai multe ori, fiind astfel mai prietenoși cu mediul înconjurător. Tot ce trebuie să faci este să cumperi și un încărcător adecvat modelului tău de acumulatori.
5. Luminițe cu LED
LED-urile consumă cu până la 80% mai puțină energie decât luminițele tradiționale, o alternativă viabilă fiind led-urile de interior, deoarece la un preț relativ convenabil primești ce forme sau culori dorești. Dacă fiecare familie ar trece pe LED-uri s-ar putea emite cu până la 29000 tone de dioxid de carbon mai puțin în doar 12 ani.
6. Reciclează felicitări
În primul rând, dacă ai cumpărat într-un an prea multe felicitări sau cărți poștale, le poți folosi acum, dacă nu au anul ștanțat. În al doilea rând, dacă ai primit vreodată una care nu prea ți-a plăcut sau care nici nu mai știi de la cine este, o poți da mai departe, dacă nu este ceva scris pe ea. În plus, încearcă să cumperi felicitări realizate manual, de artiști locali sau copii de la casele de copii, pentru a susține economia locală și micii întreprinzători, care adesea folosesc materiale reciclate sau o altă alternativă sustenabilă este oferirea felicitărilor electronice.
Cu siguranță că există mult mai multe moduri de a avea grijă de mediu, dar anul acesta, cele de mai sus sunt cele mai răspândite, așa că bucură-te de această perioadă chiar dacă ai sau nu parte de zăpadă și chiar dacă îi ai sau nu pe cei dragi aproape.
6 sfaturi pentru a avea un Crăciun eco-friendly
Anul acesta poți opta pentru sărbători de iarnă mai ecologice, având în același timp decorațiuni și cadouri frumoase.