Poate fi dificil să faci față schimbărilor de temperatură și adaptării programului de muncă în timpul pandemiei, pentru că nu mai reușești să găsești acel echilibru necesar oricui între viața personală și cea profesională, ceea ce te privează de un somn bun și îți influențează astfel buna dispoziție. Dacă totuși dormi între 7-9 ore, dar în timpul zilei încă te simți obosită, află că un somn de calitate nu depinde doar de cantitate ci și de calitate, așa că urmează sfaturile de mai jos, pentru a reveni la forma ta cea mai bună.
1. Nu apăsa pe amânare
Indiferent cât îți este de greu, rezistă tentației de a apăsa pe snooze, deoarece acele câteva minute în plus de stat în pat te vor face să te trezești și mai obosită. Dacă amâni trezirea, nu știi niciodată ce se va întâmpla data viitoare când sună alarma și în ce stadiu al somnului te vei afla, deci cel mai bine este să te trezești din prima, dimineața la prima oră.
Ridică-te și încearcă să te expui luminii naturale, pentru a-ți reseta ritmul circadian și a suprima imediat secreția de melatonină.
2. Indiferent de situație, mișcă-te imediat
Trezește-te imediat ce sună alarma, dar nu te băga rapid la muncă ci fă câteva exerciții fizice, participă la o clasă de yoga sau fă o plimbare cu bicicleta, ca să te simți mai bine și să-ți treacă somnul. Sportul este în general soluția pentru a avea parte de un somn mai odihnitor. În plus, evită ca la cină să mănânci pizza sau să iei gustări târzii.
3. Gândește-te când îți iei un pui de somn
Dacă suferi de insomnie și ți-e greu să adormi sau să dormi toată noaptea, ar trebui să eviți să dormi în timpul zilei, pentru a fi mai obosită seara.
Pe de altă parte, dacă chiar nu reușești să dormi deloc, un pui de somn te va ajuta să te odihnești, dar încearcă să dormi în jurul orei 14:00 și cel mult 20 de minute, ca să nu ajungi în stadiile profunde ale somnului. Iar ca ultimă soluție, bea o ceașcă de cafea, care își va face efectul în aproximativ 20 minute, însă nu exagera cu această măsură.
4. Respectă rutina de somn
Încearcă din răsputeri să ai o rutină de somn pe care s-o și respecți, adică să te culci și să te trezești în fiecare zi la aceeași oră, indiferent de ziua săptămânii, de sezon sau de ce treabă ai. Acest lucru îți va asigura măcar minimul de ore necesare de somn, deci în loc să dormi mai mult în weekend, mai bine gândește-te că te trezești devreme și te întâlnești cu o prietenă la cafea sau iei micul dejun în oraș.
Evită astfel să te duci la prea multe petreceri, mai ales în timpul săptămânii, și ține de cont de toate cursurile, ședințele și lucrurile pe care le ai de făcut.
5. Adaptează-ți dormitorul
În principiu, există trei lucruri de care trebuie să ții cont în amenajarea dormitorului tău: temperatura, zgomotul și lumina. Poate fi dificil să ajustezi temeratura camerei, cu atât mai mult a apartamentului, dacă împarți casa cu altcineva, dar îți poți cumpăra pijamale din materiale care respiră și așternuturi din materiale naturale, ca să eviți supra înălzirea.
Dacă ești o fire anxioasă, este indicat totuși să ai la îndemână și o pătură sau măcar un maimuțoi de pluș, cu care să-ți alini singurătatea și să te mai încălzești din când în când. De asemenea, încearcă să folosești doape de ureche, pentru a diminua zgomotul ambiental sau instalează un aparat cu zgomote speciale și pune-ți jaluzele sau draperii mate, prin care să nu treacă lumina.
6. Rezervă-ți patul doar pentru dormit
Nu-ți face un obicei din a citi în pat, nici cărți tipărite, dar mai ales nimic de pe telefon sau tabletă și nu intra pe social media fix înainte să închizi ochii. Dacă, totuși, nu poți adormi în 15-20 minute după ce te-ai băgat în pat, ridică-te și caută-ți o carte pe care s-o citești până îți obosesc ochii, dar evită activitățile stimulatoare, precum sportul, luatul mesei sau băutul cafelei și al alcoolului.
6 soluții pentru a dormi mai bine
Da, știm că deja nu-ți mai vine să crezi, dar chiar este posibil să dormi mai bine.