Specialiștii sunt de părere că depravarea de somn pe termen scurt cauzează stres, iritabilitate și dificultăți de concentrare, iar toate acestea duc la boli cronice, printre care obezitate, tensiune mare, diabet și probleme cardiace, de aceea este foarte important să beneficiezi de cel puțin 7 ore de somn de calitate pe noapte și descoperă mai jos în amănunt ce se întâmplă dacă nu dormi cum trebuie și ce poți face pentru a remedia situația.
De ce au unii oameni probleme cu somnul
Stresul și anxietatea inhibă abilitatea organismului de a adormi, deoarece se declanșează producția de cortisol, care în cantități mari perturbă programul normal. În această perioadă este și normal să adormi mai greu și să te trezești de câteva ori în timpul nopții, dar există câteva lucruri pe care le poți face pentru a reveni la programul tău obișnuit. În primul rând, încearcă să respecți în fiecare zi același program de somn și în al doilea rând, fii adepta unor tehnici de relaxare.
Fă mișcare
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a dormi mai bine este să te apuci de sport, deoarece exercițiile fizice reduc anxietatea și ajută organismul să intre în ritmul său natural, în care creierul îți transmite că e momentul să te culci. În plus, prin sport eliberezi mai multe endorfine, scapi de tensiunile musculare și capeți mai multă energie.
În această categorie intră și plimbarea câinelui, dar dacă nu ai animale de companie, poți căuta pe internet un program de antrenament cardio sau un circuit, deoarece sportul efectuat zilnic îți îmbunătățește starea de spirit, reducând hormonii stresului. Asigură-te însă că acest lucru se întâmplă cu 4 ore înaintea orei de culcare, deoarece mișcarea îți asigură energia necesară în timpul zilei și nu este de dorit fix înainte de a merge la culcare.
Închide orice ecran cu cel puțin o oră înainte de culcare
Seara pare momentul perfect să te uiți la seriale și să faci revista presei sau să afli ce-au mai realizat toți cunoscuții, dar este foarte important să te distanțezi de ecranele cu lumină albastră înainte de a merge la culcare, deoarece creierul nu este programat să treacă rapid de la acțiune la somnolență. În acest sens, ecranul telefonului și monitorul calculatorului sunt cele mai nocive, deoarece suprimă eliberarea de melatonină. Încearcă mai degrabă să citești o carte până ți se face somn.
Fă schimbări în mediul înconjurător
Mediul înconjurător face diferența între a adormi rapid sau a rămâne trează. De exemplu, încearcă să dormi pe întuneric total și dacă poți, poartă o mască de ochi și doape de ureche, pentru a atenua atât lumina cât și sunetul. Dacă ai prin preajmă sunete pe care nu le poți controla, cum ar fi mașinile de pe stradă sau vecini zgomotoși, încearcă un aparat de zgomot ambiental. În plus, ajustează temperatura termostatului astfel încât să dormi pe 15, maxim 21 grade Celsius.
Ține un jurnal
Dacă gândurile anxioase te împiedică să adormi, atunci scapă de ele notându-le într-un jurnal. Păstrează-l pe noptieră, alături de un pix, pentru a depune cât mai puțin efort și ține socoteala gândurilor ce te țin trează, ca să le poți accepta și să treci mai departe, către un somn liniștitor.
Yoga și exerciții de respirație
Pentru a adormi, mintea ta trebuie să fie relaxată, la fel ca și corpul. În cele mai multe cazuri, oamenii au nevoie de 60 de bătăi ale inimii pe minut, pentru a deveni inconștienți și ca să te relaxezi până în acel punct poți practica yoga sau exerciții de respirație adâncă sau alternativă.
Dacă ai probleme cu somnul, încearcă aceste trucuri
Anxietatea a luat avânt acum și pentru multă lume, acest lucru înseamnă probleme cu somnul ce duc la disconfort mental și fizic.