La un moment dat, toate hainele erau făcute din fibre naturale, precum in sau bumbac, apoi au apărut materialele sintetice, care sunt folosite în echipamentele sportive pentru că țin la distanță umezeala. Cu toate acestea în timp ce transpirația se evaporă, în urmă ei rămân reziduri de sare și uleiuri ce atrag diverse bacterii care produc un gaz urât mirositor. Există însă câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a păstra prospețimea hainelor tale.
1. Spală-ți echipamentul sportiv cât mai curând posibil
Dacă nu poți spăla hainele imediat după antrenament, măcar dă-le într-o apă, iar cel mai ușor mod de a face acest lucru este să le porți cât timp faci duș. Această tehnică va îndepărta marea majoritatea a sărurilor și uleiurilor din material și îți rămâne doar să le întinzi până poți băga o mașină de rufe pentru a le spăla în profunzime. Orice ai face, nu lăsa hainele transpirate în geantă, deoarece bacteriile se înmulțesc și mai bine pe întuneric.
2. Întoarce hainele pe dos
Prin acest procedeu hainele se vor aerisi, substanțele rămase în fibre se vor evapora mai repede și totul se va spăla mai bine, iar mirosurile vor părăsi țesăturile. În plus, culorile vor fi protejate și prospețimea hainelor păstrată pentru mai mult timp.
3. Bagă hainele sport separat la spălat
Dacă vei băga o mașină de rufe doar pentru hainele sport, acestea vor fi mai protejate, deoarece țesăturile sunt în general mai moi, mai elastice și se pot agăța cu ușurință de alte fermoare sau nasturi, în timp ce se freacă mai ales de blugi, de la care riscă să preia culoarea.
4. Folosește un detergent special
Detergenții normali sunt adesea concepuți pentru bumbac, dar majoritatea hainelor sport nu sunt făcute din bumbac ci din materiale precum poliester, naylon sau spandex, care tind să îndepărteze transpirația, dar să păstreze substanțe care favorizează înmulțirea bacteriilor, fenomen ce cauzează apariția mirosurilor neplăcute. Detergenții sportivi sunt făcuți exact pentru a îndepărta sărurile minerale, uleiurile corporale și mirosurile.
5. Evită balsamul de rufe
Balsamul adaugă un strat subțire de chimicale hainelor, prin care le face să fie mai moi, mai fine și mai frumos mirositoare. Problema este că aceste chimicale blochează porii materialelor sintetice, reducând astfel abilitatea de a reacționa în fața transpirației.
6. Usucă la temperaturi scăzute sau deloc
Când vine vorba despre uscarea hainelor de sport, cel mai bine e să le lași atârnate undeva, pentru a se putea usca în mod natural, dar dacă chiar trebuie să le pui în uscător, măcar folosește temperaturi scăzute, care nu distrug fibrele, eliminând astfel elasticitatea colanților sau a bustierelor, de exemplu.
6 trucuri pentru a păstra prospețimea echipamentului sportiv cât mai mult timp
Dacă ai avut cel puțin o dată un abonament la sală cunoști acel miros închis pe care îl capătă hainele dacă le lași în geantă sau într-o grămadă pe podea, care se produce din cauza înmulțirii bacteriilor.