Pentru toți cei care aveau deja un program de antrenament bine stabilit, pandemia a venit cu grijile că nu-și vor putea face exercițiile ca de obicei, dar pentru foarte multe persoane, această nouă normalitate a venit cu redescoperirea pasiunii pentru ciclism, escaladă și descoperirea împrejurimilor, însă odată cu relaxarea măsurilor de protecție, a revenit și programul obișnuit de muncă, deci mai puțin timp pentru sport.
Pentru a-ți menține forma fizică, gândește-te că îți ia aproximativ o lună să formezi un obicei, deci mai bine începi de pe acum să-ți adaptezi programul de antrenament conform noului orar de muncă. Iată câteva trucuri care te vor ajuta în demersul tău:
1. Programează-ți antrenamentele
Notează-ți în calendar fiecare antrenament, ca să știi că între anumite ore acel timp este rezervat sportului și nimeni și nimic nu te poate deranja. Dacă nu-ți notezi, o să ajungi să spui că vei face tu mai încolo măcar puțină gimnastică, dar vei găsi tot felul de scuze.
Dacă până acum făceai sport la prânz, dar știi sigur că de acum înainte nu vei mai avea ocazia, atunci setează-ți alarma de dimineață cu 20-30 de minute mai devreme, pentru a te putea trezi și a face câteva exerciții înainte să pleci de acasă, iar dacă deja te trezești foarte devreme, atunci rezervă-ți acest timp pentru când ajungi acasă, chiar dacă vei fi deja mai obosită.
2. Lucrează conform unui plan bine stabilit
Atleții de performanță știu întotdeauna când au antrenamente, cât durează acestea și ce grupe de mușchi vor lucra într-o zi. Deși nu te pregătești pentru maraton, nu înseamnă că tu nu poți avea un program bine pus la punct. Nu trebuie să fie ceva complicat, ci poți nota pur și simplu 5 exerciții preferate, pe care să le faci în 3-4 seturi. Ține minte să incluzi încălzirea dinainte și stretchingul de după și păstrează weekendurile și serile pentru ședințe mai lungi de cardio, jogging sau cycling.
3. Fii realistă
Cel mai greu este să începi, dar după ce o faci, setează-ți țeluri realiste, pentru a nu te extenua nici fizic nici psihic. În plus, alocă-ți suficient timp pentru tot ce vrei să faci, astfel încât să nu simți că ești presată de cineva. În acest sesns, în funcție de ceea ce vrei să obții, de obicei, poți vedea rezultate chiar și cu câte 30 de minute pe zi.
4. Faci naveta
Dacă petreci mult timp pe drum, în tren sau autobuz, îți poți măcar roti gleznele și întinde alternativ picioarele, exerciții bune mai ales dacă în timpul liber îți place să alergi mult. Dacă este mai puțină lume în mijloacele de transport în comun, atunci te poți chiar ridica în picioare să faci aceste mici întinderi, dar îți va fi un pic mai greu să-ți menții echilibrul.
5. Stai mult pe scaun
În acest caz te poți folosi de o bandă elastică, atașată de picioare și îți poți depărta genunchii până simți că banda opune rezistență și îți lucrează coapsele și fesele.
6. La locul de muncă
Cu siguranță, dacă te întorci la muncă, vei vorbi cu colegii vrute și nevrute, despre boli, măsuri de distanțare socială, sport, mâncare și multe altele, dar te poți folosi de acest timp pentru a face sport, uneori chiar fără să te vadă nimeni, dacă iei în considerare exercițiile Kegel sau purtarea greutăților pe sub haine. În plus, când te duci să tragi ceva la xerox sau imprimantă, poți face lângă aparat câteva genuflexiuni sau fandări.
Aceste câteva minute nu-ți vor transforma corpul peste noapte, dar te vor ajuta să fii mai activă, fără a-ți schimba programul.
6 trucuri pentru a-ţi menţine condiţia fizică şi după Coronavirus
Cercetările arată că 62% dintre cei care abia descoperiseră pasiunea pentru sporturile de exterior înainte de instaurarea carantinei, își vor pierde acum interesul, dar pentru a-ți păstra forma fizică trebuie să îndepărtezi sentimentul de vină și să implementezi mici schimbări, dacă vrei ca exercițiile fizice să devină un obicei plăcut, nu o povară.