Fructele şi legumele care sunt extrem de contaminate cu pesticide sunt: merele, broccoli, ţelina, legumele cu multe frunze/verdeţurile, roşiile, strugurii, ardeii graşi, mazărea şi fructele de pădure.
Oamenii nici nu îşi dau seama de prezenţa pesticidelor în aceste alimente şi le consumă fără să ştie, iar din cauza pesticidelor, mai târziu pot apărea multe şi diverse probleme de sănătate. Iată mai jos câteva metode prin care pesticidele pot fi spălate şi eliminate de pe alimentele tale preferate:
1. Spală-le cu apă caldă
Deşi pesticidele sunt aplicate pe frunze şi tulpini, o cantitate considerabilă din aceste substanţe toxice se acumulează de asemenea pe fructe şi legume. O spălare temeinică a fructelor şi legumelor în apă caldă te poat ajuta să scapi de aceste toxine înainte de a le consuma. Apa foarte fierbinte sau apa foarte rece nu te vor ajuta să îndepărtezi întreaga cantitate de reziduuri toxice din produsul alimentar. Foloseşte, în schimb, apă călduţă pentru a curăţa fructele şi legumele.
2. Clăteşte-le în apă sărată
Există unele fructe şi legume populare care intră pe lista "alimentelor murdare", pentru faptul că au produse chimice în exces. Înmoaie legumele şi fructele într-un castron mare cu apă şi adaugă apoi o jumătate de linguriţă de sare în această apă.
Lasă produsele (fie că sunt fructe, fie că sunt legume) să stea în soluţia aceasta timp de câteva minute şi apoi clăteşte-le din nou cu apă curată, normală. Cel mai important lucru pe care trebuie să ţi-l aminteşti este să speli întotdeauna produsele alimentare înainte de a le găti şi consuma, indiferent de ţara de provenienţă.
3. Foloseşte o soluţie din oţet diluat
Cele mai multe pesticide conţin organofosfaţi extrem de toxici, carbamaţi, pesticide organoclorurate, sulfoniluree, (insecticide) piretroide, etc., substanţe care sunt potenţial dăunătoare pentru organismul uman. Prezenţa acestor substanţe care contaminează fructele şi legumele nu este doar una superficială, ci din contră: acestea sunt absorbite în aceeaşi măsură de coajă.
Însă nu este nevoie să cumperi produse luxoase de curăţare pentru fructe şi legume, din magazine, atunci când poţi prepara cu uşurinţă, chiar la tine acasă, o astfel de soluţie.
Terbuie doar să pui aproximativ o linguriţă de oţet într-un castron mare de fructe şi să diluezi oţetul cu apă. Lasă fructele şi legumele să stea în această soluţie o perioadă de timp, iar apoi spală-le sub un jet de apă de la robinet.
4. Îndepărtează coaja
În cazul fructelor şi legumelor precum ceapa, cartofii, avocado, merele, portocalele, ghimbirul, mango, morcovii, ridichile, sfecla roşie etc., este mai uşor să îndepărtezi coaja (să o cureţi complet). Spală legumele din nou după ce ai îndepărtat coaja şi foloseşte-le la gătit.
5. Spray de curăţare homemade
Fructele şi legumele care au nevoie de îngrijiri suplimentare sunt cele cu pesticide acumulate. Amestecă 1 lingură de suc de lămâie cu 2 linguri de bicarbonat de sodiu şi amestecă bine cele două ingrediente. Apoi diluează această mixtură cu o cană de apă şi foloseşte-o (într-un recipient cu pulverizator) ca pe un spray, pe care îl aplici pe produsele alimentare. Apoi trebuie doar să ştergi cu un prosop şi să cureţi legumele sau fructele. Nu folosi niciodată săpunuri sau detergenţi pentru vase (ori alt gen de detergenţi) pentru a spăla produsele alimentare, deoarece aceste substanţe nu trebuie ingerate.
6. Curăţă-le cu o cârpă curată
Spălarea şi curăţarea fructelor şi legumelor înainte de a le găti este obligatorie. Aşa că foloseşte o cârpă umedă pentru a şterge suprafaţa curată după ce le-ai clătit cu apă. Curăţarea fructelor şi legumelor cu o lavetă sau un prosop special va îndepărta orice reziduuri rămase pe suprafaţa alimentelor.
Toate aceste sfaturi şi recomandări vor elimina cu siguranţă aproape 85-90% din reziduurile de pesticide din fructe şi legume. Sursa.