Prin definiţie, un iubitor de natură este acela care abia aşteaptă să petreacă timp în aer liber şi să vadă animale sălbatice sau plante crescute liber din pământ. Cu toate acestea, a petrece timp în natură înseamnă mult mai mult decât doar a ieşi din casă. Natura ne învaţă cum să ne adaptăm, ne aduce aminte că lumea este în permanentă schimbare şi ne arată frumuseţea în cea mai simplă formă a ei. Ne ajută să ne deconectăm de la stresul zilnic şi să ne concentrăm pe găsirea păcii interioare şi a scopului nostru în viaţă. Ne învaţă câte ceva nou în fiecare zi. Aşadar, oriunde ai locui, următoarele activităţi te vor ajuta să să redevii una cu natura.
1. Drumeţie
Una dintre cele mai accesibile şi clare modurcineva drag. În general nu ai nevoie de cine ştie ce echipament sofisticat sau abilităţi deosebite, doar de o pereche bună de ghete, o hartă şi dorinţa de aventură. Această activitate versatilă este pe cât de relaxantă şi periculoasă ţi-o faci.
2. Camping
Deşi pare o activitate adolescentină, această experienţă poate fi trăită spectaculos la orice vârstă. Dacă ai un weekend liber şi te simţi un pic cu spirit de aventură îţi poţi lua rucsacul în spate şi cortul la purtător şi porneşte pe munte. Ţine minte să împachetezi ceva de mâncare şi apă suficientă, deoarece urcuşul pe pantă te va deshidrata. Dacă ai deja ceva experienţă în drumeţii montane atunci aceasta este o excelentă ocazie de a-ţi testa limitele şi capacităţile de supravieţuire. Asigură-te însă că ştie cineva în permanenţă unde eşti, ce traseu ai şi sub nici o formă nu lăsa împrăştiate resturi alimentare, cel puţin nu dacă nu vrei să te viziteze ursul.
3. Ciclism off-road
Spre deosebire de plimbările lungi prin munţi, dacă îţi iei bicicleta la plimbare vei putea acoperi arii mai mari, chiar dacă anumite bucăţi de drum sunt inaccesibile. Fii sigură că îţi cunoşti bine bicicleta şi nu te va lăsa când ţi-e lumea mai dragă, deoarece va trebui să o manevrezi destul de rapid printre copaci deşi, peste rădăcini groase sau chiar pe lângă stânci abrupte. Altfel spus, această activitate nu este pentru începători. Dacă te avânţi totuşi într-o astfel de aventură ai grijă ca roţile să fie speciale pentru teren accidentat şi să nu-ţi uiţi casca de protecţie şi mănuşile speciale.
4. Kaiac-canoe
Îndreaptă-te către un lac sau un râu dacă vrei să simţi valurile cum se formează sub tine. Deşi în străinătate sunt mai multe opţiuni, în ultimii ani s-au amenajat şi la noi în ţară trasee de rafting şi kaiac, cu antrenori specializaţi şi toate măsurile de siguranţă, precum veste de salvare şi căşti de protecţie. Începătorii ar trebui să rămână totuşi în ape calme, în timp ce avansaţii pot explora ape mai învolburate unde adrenalina va fi la maxim.
5. Escaladă
Chiar dacă acesta este un sport ma itehnic, pentru care ai nevoie de ceva mai mult antrenament este şi unul dintre cele mai bune moduri de a te conecta cu mediul înconjurător. Căţărarea une la încercare atenţia, mintea şi testează rezistenţa, asta pe lângă faptul că te încurajează să conlucrezi cu natura pentru a ajunge la scopul tău. Pentu a fi în siguranţă şi a profita la maxim de experienţă vei dori cu siguranţă să iei câteva ore de prgătire înainte, preferabil în aer liber şi să angajezi un ghid înainte de a încerca de unul singur diverse rute sau ancorarea echipamentului tău în stâncă.
6. Ski
Când temperaturile scad suficient şi încep ninsorile , este timpul să te îmbraci mai gros şi să încerci câteva sporturi de iarnă. Dacă un hotel în vîrful muntelui ţi se pare prea scump, aglomerat şi comercial, atunci poţi opta pentru cazare în staţiune şi urcarea cu teleskiul. Aceste activităţi de iarnă permit iubitorilor de zăpadă să se relaxeze într-un mediu curat şi lipsit de agitaţia maşinilor.
7. Grădinărit
Contrar aşteptărilor, nu trebuie să ieşi neapărat din oraş pentru a te bucura de frumuseţile naturii în fiecare zi. Dacă personalitatea ta este mai puţin aventurieră sau nu ai mobilitatea necesară, poţi să te bucuri de flori, fructe şi legume în curtea casei tale sau chiar în balcon. Este ceva foarte satisfăcător în a-ţi face o salată din rodul muncii tale, sa vezi cum sămânţa pe care ai plantat-o acum câteva luni a prins un cu totul alt contur şi restul ingredientelor proaspete sunt crescute tot de mâna ta. Unul dintre avantajele acestei activităţi este că nu trebuie să consumi prea mulţi bani şi te poţi lăsa încântată de natură în propria ta casă.
7 activităţi pentru iubitorii de natură
Ia-ţi un moment şi închide ochii pentru a vedea, auzi şi mirosi tot ce îţi imaginezi că e mai plăcut în natură. Poate vezi o cărare mică printr-o pădure deasă sau miroşi flori de câmp în timp ce contempli un vârf de munte. Poate simţi briza mării prin păr în timp ce îţi adânceşti picioarele în nisipul fierbinte sau poate auzi cum curge o cascadă...