Iată câteva situații dificile și sfaturi incorecte, dar frecvente, prin care părinții încearcă să ajute, dar mai mult rău fac.
1. Cearta cu alți copii
Nu are sens să te duci la școală să-i iei la rost pe copiii care ți-au insultat odrasla, deoarece cu cât mai mari sunt aceștia cu atât mai puțină autoritate au adulții asupra lor. Când sunt mici, doar copiii de aceeași vârstă cu ei îi pot influența. Încercarea ta de a-i ridiculiza pe ceilalți riscă să dea greș și copiii vor înțelege că adversarul lor nu le poate face față singur, ceea ce nu-l va ajuta pe copilul tău să le câștige respectul. Dacă ți se pare prea gravă situația, mai degrabă te duci la școală să vorbești cu profesorii sau psihologul decât să te iei de copii.
2. Încercarea de a-i împăca singură pe copii
Părinții cred adesea că dacă îl forțează pe agresor să-și ceară scuze și să promită că nu mai face niciodată au rezolvat conflictul, dar această metodă funcționează doar până în vârsta de 3 ani. Chiar dacă un copil mai mare zice ce i se spune, el va găsi alte forme de agresiune și îi va implica și pe alții în următoarele insulte. Trebuie să respecți emoțiile și sentimentele copiilor. Este mai bine să le înțelegi certurile și să îi sfătuieșțti pe copii cum să-și rezolve singuri problemele. Gândește-te la activități comune care să-i unească pe cei mici nu doar la scuze pe care să și le ceară unul altuia.
3. Îi invinuiești pe agresori pentru tot
Este dificil să fii calmă când copilul tău este agresat și primul lucru pe care îl fac cei mai mulți părinți este să-i acuze doar pe agresori, deoarece este mai ușor să crezi că ceilalți sunt răsfățați și prost crescuți, iar al tău este cel mai cuminte. Să dai vine doar pe alți copii nu rezolvă problema de comunicare dintre ei. Trebuie să fii de partea copilului tău, dar dacă conflictele se întâmplă prea des, s-ar putea ca problema să fie de fapt la comportamentul lui. Este greu să vezi dacă al tău este nepoliticos, dar dacă vei ști motivele adevărate ale certurilor sale va fi mai ușor să rezolvi problemele.
4. Învinuirea propriului copil
Cealaltă extremă este să-ți faci copilul să se simtă vinovat pentru propriile probleme. Adesea, părinții își acuză copiii că nu fac sport, că sunt timizi sau nu știu să se apere și continuă să le aducă aminte de câte ori au ocazia că e ceva în neregulă cu ei. În acest ritm, cel mic nu se va mai plânge, dar nici nu va mai avea încredere în tine. Deși este adevărat că un conflict poate apărea și din vina copilului tău, este mai bine să-l ajuți să-și corecteze greșelile decât să-i scoți tot timpul în evidență defectele. Învață-l cum să comunice mai bine, ca să fie mai curajos și mai încrezător în forțele sale, fără a recurge la violență.
5. Încercarea de a stârni mila
Un copil nu trebuie să atragă simpatia altora prin oferirea de bomboane, mărțișoare, flori, bani sau alte atenții. Deși le poți aranja copiilor întâlniri de joacă și petreceri ca să se cunoască mai bine și să facă diverse activități împreună, încearcă să nu-i transmiți, direct sau indirect, că este în regulă să plătești ca să-i ai pe alții alături. O atitudine corespunzătoare nu poate fi cumpărată și investițiile financiare nu vor rezolva toate problemele. Copiii sunt impresionați de un caracter puternic, ajutor nesolicitat și simțul umorului, atribute pe care copilul tău le-ar putea învăța de la tine, prin puterea exemplului.
6. Consolarea copilului în loc de găsirea unei soluții
Când copilul tău este supărat, primul lucru pe care vrei să-l faci este să îl alinți, deoarece, din păcate, acesta este singurul lucru pe care-l poate face cu adevărat un părinte. Deși îl vei ajuta să scape de stres, nu vei rezolva adevărata problemă dacă, de exemplu, este tachinat din cauza kilogramelor în plus sau a faptului că miroase ciudat. Dacă doar îl consolezi, casa va deveni locul lui de siguranță, în care se simte bine, dar relațiile sociale vor avea de suferit. Cu cât copilul crește mai mult, cu atât este mai important să aibă parte de un mediu înconjurător propice, iar conflictele nu ajută în acest sens. Trebuie să-ți susții copilul, dar încercați și să găsiți împreună rezolvarea problemelor sale, chiar dacă trebuie să iasă un pic din zona lui de confort.
7. Formarea unei bucle
Părinții au și ei problemele lor și de aceea nu sunt mereu atenți la nevoile celor mici. Ei au impresia că problemele copiilor sunt nesemnificative și vor dispărea de la sine, iar copiii pot face față singuri dificultăților vieții, dar dacă situația persistă, ignorarea va face doar ca cel mic să se retragă și să nu mai aibă încredere în tine, să nu-ți povestească nimic. Nu orice problemă a copiilor necesită implicare din partea ta, dar e mai bine să știi ce se întâmplă în viața lui, ca să nu ratezi momente importante.
În concluzie, conflictele școlare și la locul de joacă sunt un rău necesar, care ajută copiii să interacționeze cu alții, dar totul este să se păstreze un echilibru între viața de familie și cea din exterior, pentru ca cel mic să înveșțe ce înseamnă interacțiunea socială.
7 atitudini părinteşti care distrug copiii
Conflictele copiilor par de multe ori ceva fără sens pentru adulți, dar de fapt, acestea implică, de multe ori, mai mult de două persoane și părinții pot agrava situația dacă se implică.