Mulți oameni încearcă să ducă o viață cu cât mai puține lucruri, pentru că le consideră pe acestea ca fiind piedici în viața lor complicată. Iată 7 bariere în calea minimalismului și cum să treci peste ele.
1. Prea puțin timp
Nu trebuie neapărat să dai totul afară din casă într-o săptămână sau o lună, o poți face în ritm propriu. Începe cu câte un sertar al noptierei și acordă măcar câte jumătate de oră pe zi până termini de eliminat din toată casa. Asigură-te doar că în locul obiectelor de care scapi nu aduci altele la fel de inutile.
2. Prea multe lucruri
Dacă te simți copleșită de numărul mare de lucruri pe care le ai, fă-ți un plan și vizualizează fiecare pas și rezultatele obținute. Acest exercițiu te va ajuta să te pregătești mental pentru ceea ce ai de făcut. Ia-o treptat și folosește-te de planul alcătuit de tine pe post de ghid, deoarece dacă vezi în mod frecvent câte un pic de progres vei fi mai motivată să continui decât dacă încerci să faci totul odată și nu-ți iese până la urmă nimic. Poți face poze înainte și după începerea procesului de curățenie și te vei mira cât de multe realizezi de fapt.
3. N-ai voință
Dacă locuiești singură, cere ajutorul prietenelor și membrilor familiei care au case ce-ți plac. Întotdeauna există cineva dispus să te ajute și în cel mai rău caz cineva îți va răspunde că nu poate, dar există și specialiști care te pot ajuta.
4. Atașament
Dacă simți că ai o legătură specială cu totul din casa ta, poți împacheta câteva lucruri, câte un lucru din fiecare cameră și să dai cutia respectivă cuiva de încredere pentru a o depozita o perioadă de timp. La sfârșitul acelei perioade poți vedea dacă ți-a lipsit cu adevărat ceva de acolo sau te poți lipsi definitiv de lucrurile respective.
5. Amintiri
Amintirile cele mai frumoase nu sunt de fapt legate de lucruri ci de experiențe, iar ele vor fi mereu cu tine. Dacă simți că ai nevoie de un obiect ca să-ți aduci aminte de ceva sau cineva, poți face poze la care să te uiți de câte ori simți nevoia.
6. Lipsa disciplinei
Dacă nu știi de unde să începi astfel încât să te ții de plan, înseamnă că privești proiectul în ansamblu, dar este mai ușor să te ții de ceva realistic, care se potrivește cu restul programului tău. Decide-te mai întâi cât de mult timp ai în fiecare zi și ține-te de fiecare dată de plan, indiferent câte ore sau minute aloci. În plus, fă totul în momentul zilei în care ești cel mai productivă și găsește un mod sănătos de a te răsplăti după fiecare reușită. De exemplu, fă curat 15 minute apoi citește cartea ta preferată, plimbă-te prin parc sau uită-te la un episod din serialul preferat.
7. Moșteniri de familie cu valoare sentimentală
Dacă ai multe lucruri moștenite, probabil că vrei să păstrezi câteva din vină sau obligație pentru cazurile în care cineva drag vine în vizită. Gândește-te însă că dacă cei care ți-au lăsat obiectele respective ar vedea cât de mult spațiu îți ocupă și ce dezordine provoacă în viața ta, probabil că ți-ar zice să mai scapi de ele.
7 bariere în calea minimalismului și cum să le depășești
Câteodată, barierele din viața ta nu sunt atât de mari precum le vezi tu prima oară.