1. În anul 1993, erudiţii filmului o dădeau câştigătoare pe Vanessa Redgrave la categoria cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul din "Howard's End". Mare le-a fost uimirea când pe scenă a urcat Marisa Tomei, care a reuşit să ia statueta Oscar pentru rolul din comedia "My Cousin Vinny". Atât de mare încât s-a crezut că prezentatorul premiului, Jack Palance, a citit greşit câştigătorul.
2. E greu de imaginat, însă Bob Fosse cu filmul "Cabaret" i-a luat Oscarul de sub nas lui Francis Ford Coppola cu al său "Naşul" pentru categoria cel mai bun regizor, în 1973. Fosse a rămas cu buza umflată, căci "The Godfather" a trecut testul timpului, devenind un clasic în adevăratul sens al cuvântului. Ocupă poziţia a doua în topul IMDb al celor mai bune 250 de filme din istorie, însă se pare că membrii Academiei gustau mai mult musical-urile decât filmele cu gangsteri pe vremea aceea. (n.r IMDB este prima bază de date din cinematografia mondială, cu aproape 2 milioane de utilizatori).
3. "Rocky" câştigă Oscarul pentru cel mai bun film, în 1977, poate cel mai mare şoc din istoria premiilor Oscar. A fost un an spectaculos pentru industria cinematografică, cu nominalizaţi foarte apreciaţi de criticii de film: "Taxi Driver", "Network", "All the President's Men". Franciza "Rocky" continuă şi astăzi, Sylvester Stallone fiind nominalizat la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru filmul "Creed" (2015).
4. În mod normal, producţia care îşi adjudecă statueta Oscar pentru cel mai bun regizor, o înhaţă şi pe cea pentru cel mai bun film. Lucrurile nu au stat deloc aşa în 1982, când producţia lui Warren Beatty, "Reds", a fost premiată la categoria regizor dar un alt film a plecat acasă cu Oscarul pentru cel mai bun film din acel an, "Chariots of Fire".
5. În 1994, o copilă în vârstă de 11 ani a luat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar. Anna Paquin a impresionat Academia pentru rolul din "The Piano" mai mult decât pleiada de actriţe nominalizate în acel an: Rosie Perez pentru "Fearless", Winona Ryder pentru "The Age of Innocence", Emma Thompson pentru "In the Name of the Father" şi Holly Hunter în "The firm".
6. "Citizen Kane" e considerat unul dintre cele mai bune pelicule din istorie. Însă nu a câştigat şi simpatia votanţilor astfel că în 1942, statueta Oscar i-a revenit filmul galez "How Green Was My Valley". Drama inovativă a lui Orson Welles a luat un singur Oscar, pentru cel mai bun scenariu original.
7. "Crash" a fost unul dintre filmele despre care criticii spun că nu a meritat premiul Oscar, în 2006, după cum feminis.ro a scris aici. Saving Private Ryan e o altă producţie de succes care a ratat Oscarul, fapt care a ridicat multe semne de întrebare.