Acest articol te va ajuta să rezolvi câteva probleme de la locul de muncă.
1. Nu ții minte numele
Dale Carnegie, public speaker și autor al cărții „How to Win Friends and Influence People”, recomandă să le spui oamenilor pe nume din momentul în care ați făcut cunoștință, ca să țineți amândoi minte numele celuilalt și să vă demonstrați respectul reciproc. Un alt motiv ar fi acela că propriul nume este cel mai frumos sunet pe care-l poate auzi cineva.
2. Nu aduci gustări bune la birou
Se știe că atunci când cineva vine în vizită la tine de datoria ta este să-i dai ceva bun de mâncare, dar la birou regulile sociale sunt ușor neclare. Ei bine, dacă vrei să faci ceva drăguț pentru colegii tăi și să-ți capeți o reputație bună, adu la birou câteva brioșe făcute de tine sau chiar o pungă de snacksuri mai deosebite. Nu trebuie neapărat să petreci o zi întreagă în bucătărie, până la urmă se vor mulțumi și cu ceva cumpărat și astfel poți stârni o modă, o tradiție chiar, ca să nu rămâi niciodată flămândă la birou dacă încep și alții să aducă câte ceva.
3. Ți-e frică să-ți adaugi colegii pe site-uri de socializare
Dacă vrei să afli mai multe despre companie, trebuie să devii prietenă cu colegii, să afli mai multe despre interesele lor și realizările fiecăruia. La început vă va fi mai ușor să purtați o conversație, apoi vei știi care sunt subiectele ce nu trebuie abordate cu persoana respectivă și chiar cu șefii. Cel mai important lucru este să nu răspândești informațiile aflate, deoarece altfel ți se va duce vorba că ești bârfitoare.
4. Încerci prea mult să comunici
Desigur că ar fi minunat să fii plăcută din prima de toată lumea, dar dacă ești prea insistentă riști să stârnești antipatii. Fii atentă la cei cu care lucrezi și încearcă să dezvolți o relație cu fiecare, dar în stilul acestora, deoarece unii oameni iubesc să stea la discuții pe când alții sunt mai retrași. Nu încerca să-ți faci prea repede prieteni și nu împărtăși informații confidențiale sau intime, ține minte că acest gen de discuții nu trebuie purtat la locul de muncă.
5. Nu faci complimente
Dacă observi talentele cuiva, complimentează sincer persoana respectivă, dar încearcă să nu lingușești prea mult, ca să nu pari oportunistă ci doar o persoană sinceră și deschisă la nou. Moderația este cheia în tot ceea ce faci. Este mai bine să eviți complimentele care pot fi înțelese greșit, deoarece una este să vorbești despre o realizare profesională și alta este să îi zici unui bărbat că are pectorali atrăgători.
6. Ții partea cuiva
Dacă observi anumite grupuri de colegi la muncă, încearcă să nu intri imediat în vreunul dintre ele și să nu iei partea nimănui. Este important să rămâi neutră, deoarece altfel reputația și relațiile tale vor avea de suferit. Fii politicoasă cu toată lumea, indiferent de statutul social și nu spune nimic de rău despre nimeni, fiindcă o astfel de atitudine este mai bună pentru productivitate.
7. Ești neatentă la limbajul corporal
Limbajul corporal este foarte important în orice gen de comunicare, deoarece trimiți inconștient semnale către cei din jur, semnale care îi pot face să nu mai comunice cu tine. Dacă ai tot timpul o față tristă, ții mereu ceva în mână îndreptat oarecum amenințător către interlocutor sau nu-ți controlezi tonul vocii, aceste lucruri îi vor distanța pe colegii tăi de tine. Dacă vrei să faci o impresie bună, folosește următoarele trucuri:
- Uită-te la persoana cu care vorbești;
- Întoarce-ți ușor corpul către cel care vorbește cu tine;
- Zâmbește politicos, dacă poți;
- Nu arăta cu degetul și nu ține în mână obiecte îndreptate către ceilalți;
- Nu-ți acoperi gura când vorbești cu cineva.