Acest lucru este valabil în Statele Unite ale Americii şi este o decizie luată de judecătorii Curţii de Apel, care şi-au bazat decizia pe diferenţele de salariu anterioare. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că o altă instanţă a declarat acest mod de plată ca fiind ilegal, bazându-se pe legea conform căreia toată lumea are dreptul să fie plătită la fel pentru acelaşi tip de muncă şi că salariul diferenţiat doar în funcţie de salariile anterioare este o discriminare.
Judecătorul american Michael Seng a afirmat în 2015 că plata în funcţie de salariile anterioare este o discriminare tocmai pentru că înainte se ţinea cont doar de sexul persoanei angajate. Un complex de trei judecători a citat o lege din 1982 care spunea că angajatorul are dreptul să se folosească de informaţiile legate de fostul salariu al cuiva doar dacă are un motiv foarte bine întemeiat.
"Când vine vorba despre drepturi egale în muncă, decizia este un pas în direcţia greşită. Nu poţi permite salarii bazate pe drepturile salariale anterioare, altfel perpetuezi discriminarea" a declarat Deborah Rhode, profesoară de feminism la Standford Law School.
Guvernul american a dat publicităţii o statistică conform căreia o femeie câştiga doar 80 de cenţi pe oră în acelaşi loc de muncă unde un bărbat avea 1 dolar. Disputa a pornit de la o femeie din California, Aileen Rizo, angajată din 2009 la o şcoală pentru salariul de 63000 de dolari pe an, dar care a aflat la o ieşire informală între colegi că bărbaţii câştigau mai mult decât ea.
Este legal ca femeile să fie plătite mai puţin
Angajatorii pot plăti acum mai puţin femeile, chiar dacă fac acelaşi lucru precum bărbaţii.