Astăzi vrem să-ți împărtășim câteva lucruri testate în timp, pentru a vedea și tu ce (nu) trebuie să faci într-un aeroport, dacă vrei să ai o călătorie cât mai plăcută.
1. Cearta cu ofițerii de securitate
Regulile pentru transportul lichidelor sunt destul de clare pentru toată lumea și afișate peste tot, dar cu toate acestea, încă există pasageri care vor să-și strecoare parfumul preferat sau crema de față în bagajul de mână, chiar dacă acestea depășesc 100 ml. Ei uită însă că ofițerii de securitate pot confisca aceste produse și le pot chiar interzice îmbarcarea dacă refuză să se supună regulilor.
Ceea ce-i enervează însă pe cei mai mulți oameni sunt cozile foarte lungi de la controale și preferințele anumitor ofițeri de a alege oamenii pe care să-i verifice corporal. Pasagerilor li se pare o completă pierdere de timp să-și dea jos curelele sau să se descalțe, dar aceste măsuri sunt luate de fapt tot pentru siguranța lor, deoarece au existat oameni care-au încercat să treacă granița cu arme letale, bombe sau droguri.
2. Verificarea tabelei cu zboruri
Ora și poarta zborului sunt scrise pe bilet, dar adesea se întâmplă să existe schimbări de ultim moment, iar pasagerii care ajung mai devreme la aeroport petrec ore în șir prin duty-free și uită să mai verifice tabelele electronice. În această situație, există riscul să întârzii de fapt la îmbarcare, dar pentru a preveni acest lucru, e mai bine să verifici plecările la fiecare 15-20 de minute, ca să vezi dacă s-a schimbat ceva.
3. Când să cobori din avion
Acest lucru ține de fapt de călătorie în sine, dar unii pasageri vor cu orice preț să coboare primii din avion, pentru că au zboruri de legătură sau îi așteaptă cineva în aeroport. În orice caz, este greu de crezut că vei reuși să treci prin mulțime fără a deranja pe nimeni, mai ales dacă stăteai în partea din spate a avionului. Cei care dau coate pentru a ajunge în față strică cheful tuturor și până la urmă tot ajung să aștepte, deci cea mai bună strategie este tot să-ți aștepți ordonat rândul.
4. Aplauze la aterizare
Piloții se îndoiesc de faptul că pasagerii chiar pot evalua cum trebuie calitatea zborului și mai ales a aterizării, iar faptul că avionul nu s-a zgâlțâit nu e neapărat un semn al abilităților de pilotaj, deci aplauzele sunt de multe ori nemeritate.
Pe de altă parte, dacă în timpul zborului se trece printr-un front atmosferic și sunt turbulențe, piloții nu numai că nu mai primesc aplauze ci compania aeriană are parte de recenzii negative. În loc de aplauze, piloții sugerează să te concentrezi pe momentul că atunci atunci când roțile ating solul, zborul încă nu s-a încheiat și mai există manevre de făcut, pentru ca toată lumea să fie în siguranță, de aceea este și recomandată păstrarea centurilor de siguranță.
5. Pregătirea pentru controlul pașapoartelor
Principalele întrebări pe care le poți primi la controlul pașapoartelor sunt:
- Care este scopul călătoriei?
- Cât timp veți petrece?
- Unde veți sta?
- Cu ce vă ocupați?
- Aveți ceva care trebuie declarat?
Gândește-te din timp ce vei răspunde la ele, deoarece cu cât pari mai încrezătoare cu atât mai puțin timp vei pierde. În plus, printează-ți biletul de retur și rezervarea de la hotel, deoarece ofițerii de securitate s-ar putea să-ți ceară acte care să confirme ceea ce spui.
6. Cum se predă pașaportul
Un pașaport nu trebuie niciodată întins la control cu coperta pe el și nu încerca absolut niciodată să mituiești un oficial. Ideea cu coperta este tocmai aceasta, că e foarte ușor să bagi acolo bani, pe care cineva îi poate interpreta greșit, de aceea ți se și cere să scoți pașaportul din orice îmbrăcăminte ar avea. Dacă refuzi acest lucru, poți fi chiar arestată. Un alt motiv al îndepărtării coperții este că aceasta îngreunează procesul de verificare.
7. Vorbești prea mult la ghișeul de control
Una dintre sarcinile ofițerilor de control este să depisteze muncitorii ilegali și imigranții, deci întrebările lor despre unde mergi, ce planuri ai, dacă ai prieteni sau familie care să te aștepte sunt de fapt pentru a afla mai multe despre șederea ta. Cea mai bună strategie în acest caz este să răspunzi punctual întrebărilor și să nu stai la povești.