Este foarte important în perioada de lăuzie ca proaspeții părinți să se susțină reciproc, pentru a putea trece peste toate greutățile și iată câteva sugestii care să vă ușureze viața.
1. Ture
Alternați timpul petrecut cu cel mic și dacă alegeți să stați toți trei împreună, odihniți-vă în același timp, însă pentru adulți oboseala vine, de obicei, fix când bebelușul este cel mai activ. Construiți un orar care să vă avantajeze pe voi, pentru ca amândoi să petreceți timp de calitate cu copilul. Chiar dacă nu vă vedeți prea mult, timpul va trece repede.
2. Hidratați-vă
Asigurați-vă că amândoi beți suficiente fluide de-a lungul zilei, pentru că acestea vă vor ajuta să faceți față oboselii și să vă concentrați mai bine. Trebuie să aveți mereu la îndemână ceva de băut din care să sorbiți câte o gură.
3. Mâncați bine
Este important ca ambii părinți să mănânce cum trebuie, ca să aibe energie. Dacă începeți să comandați tot timpul mâncare cu livrare și să mâncați doar fast food, produsele de slabă calitate vă vor face să vă simțiți extenuați, așa că mai bine gătiți ceva sănătos acasă, cu rândul.
4. Discutați despre vizite
Discutați despre cât de mulți oameni pot veni în același timp să vadă copilul imediat după naștere și când anume o pot face, deoarece ultimul lucru de care parteneul tău are nevoie e să fie tot neamul și toți prietenii la ușa voastră. În unele zile, pur și simplu nu vei mai avea energia suficientă pentru a primi oameni și este perfect de înțeles, doar că trebuie să fiți sinceri unul cu celălalt și să comunicați. Stai însă liniștită că majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că aveți nevoie de câteva zile în care să puneți totul la punct după ce aduceți copilul acasă.
5. Vorbiți
Aceasta este o perioadă ciudată pentru ambii părinți, deci e esențial să vorbiți și să vă spuneți unul celuilalt ceea ce simțiți. Orice vă trece prin minte este normal, deci spuneți ce simțiți și ce gândiți, pentru ca fiecare să știți prin ce trece partenerul și ca să puteți identifica din timp dacă aveți nevoie de ajutor din exterior.
6. Împărțiți treaba
Când unul dintre părinți încă lucrează este mai greu să împărțiți în mod egal treaba din casă, dar acest lucru nu înseamnă că nu vă puteți ajuta reciproc atunci când trebuie să schimbați scutece, să dezinfectați biberoane, să faceți mâncare, să aruncați gunoiul sau să dați cu aspiratorul.
7. Susțineți-vă reciproc
Nu veți știi imediat ce aveți de făcut, pentru că amândoi învățați pe parcurs, dar asigurați-vă că recunoașteți meritele și încercările celuilalt de a fi cel mai bun părinte posibil și exprimați-vă aprecierea.