Pentru a-ți ușura durerile ce vin odată cu problemele digestive, folosește câteva metode alternative și învață cum să acționezi de la primele semne de probleme.
1. Folosește căldura
O compresă caldă te va scăpa de o mare parte a durerii și poți folosi atât ceva electric cât și o ploscă de cauciuc sau o sticlă de apă, cu condiția să nu plasezi obiectul încălzit direct pe piele, pentru a evita arsurile. De asemenea, mai poți face o baie caldă cu săruri minerale.
2. Bea praf de copt diluat
Acest remediu funcționează deoarece conține bicarbonat, care tratează cu succes refluxul gastric și face arsurile să dispară pentru o vreme, deoarece neutralizează aciditatea din stomac. Dizolvă 1/4 linguriță praf de copt într-un pahar cu apă și bea-l pe tot imediat. Ai grijă ca acest pahar de apă să-l bei la distanță de 2 ore față de orice alt medicament, deoarece deși face organismul să absoarbă mai bine anumite elemente, poate schimba modul în care acționează anumite pastile.
3. Nu te întinde pe pat
Să te întinzi nu este cea mai bună idee când te doare stomacul, deoarece în această poziție, stomacul și gâtul sunt la același nivel și acidul gastric urcă în gât, unde provoacă arsuri. Dacă simți neapărat nevoia să stai jos, mai bine doar te așezi sau îți ridici trunchiul cu ajutorul unor perne mai groase.
4. Încearcă să-ți schimbi dieta
Poți încerca să mănânci mai multe banane cu orez, sos de mere și pâine prăjită, deoarece aceste alimente se combină bine și sunt blânde cu stomacul. Dacă ți se face greață, vomiți, ai diaree sau indigestie, ar trebui în primul rând să nu mai mănânci nimic o vreme, apoi să reîncepi ușor cu introducerea alimentelor menționate și nu uita să bei multă apă, supă de pui și suc de mere. De asemenea, poți încerca snacksuri uscate, cartofi fierți, ovăz și ceaiuri medicinale.
5. Mănâncă alimente bogate în fibre
Fibrele îmbunătățesc tranzitul intestinal, cu cât mai multe mănânci cu atât mai moale va fi scaunul tău și vei preveni astfel constipația. Ideea este să adaugi treptat fibrele în dietă, ca să diminuezi întâi balonarea, iar surse excelente sunt fructele, legumele, cerealele integrale și fasolea boabe lăsată la înmuita cu o seară înainte, curățată de coji și fiartă bine.
6. Probiotice și prebiotice
Prebioticele sunt părțile care nu pot fi digerate din alimente, cum ar fi coaja fructelor și a legumelor, iar probioticele sunt bacterii active, create în timpul procesului de fermentație. Probioticele trăiesc în intestine, dar mediul înconjurător, stilul de viață nesănătos și antibioticele reduc eficiența lor. Ele sunt esențiale pentru digestie și te scapă de durerile abdominale, balonare și diaree. Poți cumpăra probiotice cu prescripția medicală a unui doctor care să-ți spună exact cât și când să iei sau le poți consuma direct din alimente fermentate, precum Kombucha.
7. Încălzește-ți stomacul cu ceaiuri din plante
Una dintre combinațiile recomandate este fenicul, mentă, ghimbir și mușețel, deoarece toate acestea se găsesc ușor și te ajută să scapi de greață și dureri, în timp ce stimulează bila, producția de salivă și relaxează mușchii. O altă variantă ar fi cu flori de mușețel și ghimbir uscat, combinație care are efecte similare cu ibuprofenul sau aspirina.
Ia în considerare faptul că durerile frecvente de stomac sunt un semn clar că ceva merge rău și ar trebui să consulți un medic specialist.
7 moduri eficiente de a scăpa de durerile abdominale şi constipaţie
Te poate durea stomacul din două motive: cauze emoționale, cum ar fi anxietatea și depresia sau ingerarea a ceva ce irită stomacul, precum anumite medicamente sau alimente alterate. Ceea ce înseamnă că ești expusă permanent la astfel de riscuri, deoarece trăiești într-un stres constant și de multe ori ți-e mai ușor să iei o pastilă în loc să tratezi adevăratele cauze.