Unii oameni mint mai bine decât alții și deși nu există un semn clar care să indice că cineva te minte, te poți ghida după următoarele lucruri:
1. Pauzele din vorbire
Unul dintre cele mai bune indicii verbale că cineva minte sunt pauzele verbale, decii fii atentă la cursivitatea pe care o are cineva. Dacă face pauze, înseamnă că minte și încearcă să gândească în timp ce vorbește. Cele mai importante indicii sunt onomatopee de genul: „ah”, „uhh” sau expresia „vreau să spun că...”.
2. Fii atentă la durata emoțiilor
De obicei, emoțiile reale durează cel mult 5 secunde, deci dacă cineva pare impresionat mai mult decât atât, atunci există mari șanse să mintă, deoarece nu poți să ai aceeași expresie facială timp de 10 secunde.
3. Urmărește coordonarea
Cercetătorii au descoperit că emoțiile sunt întotdeauna pe primul loc și abia apoi sunt urmate de cuvinte. Deci dacă o persoană întâi spune că este furioasă și abia apoi arată semne nonverbale, înseamnă că minte.
4. Verifică sinceritatea emoțiilor
Emoțiile adevărate sunt, se simt și par autentice, fiind greu de reprodus, așa că încearcă să vezi cât de sincer ți se pare cineva și dacă părți ale feței lui se schimbă în timp ce vorbește. De exemplu, dacă o persoană zâmbește, nu numai buzele i se mișcă ci și ochii și automat sprâncenele.
5. Fii atentă la repetări
Deși unor oameni le este pur și simplu greu să se exprime, prea multe repetări pot fi un semn că o persoană minte. Dacă repetă într-una ceva sau părți dintr-un mesaj, înseamnă că încearcă să te convingă atât pe tine de ceva cât și pe propria persoană și depinde doar de tine dacă crezi sau nu ce auzi.
6. Răspunde cu aceleași cuvinte folosite în formularea întrebării
Alegerea cuvintelor spune și ea foarte multe. Dacă o persoană folosește exact aceleași cuvinte din întrebare, înseamnă că nu se simte suficient de liberă și încearcă să rămână în același registru, de frică să nu dezvăluie prea multe. De asemenea, repetarea întrebării în sine, înainte de a răspunde, este un semn rău, pentru că de fapt atunci își ia timp să conceapă minciuna.
7. Acoperirea feței sau a gurii
Unul dintre cele mai simplu de identificat comportamente ale unui mincinos este acoperirea parțială sau totală a feței sau a gurii, un lucru comun din punct de vedere psihologic, deoarece un om care vrea să mintă este conștient totuși de existența mai multor limbaje și încearcă să se acopere pe cât posibil.
7 moduri în care poți identifica o minciună
Chiar dacă cineva minte foarte credibil, limbajul corpului, cel nonverbal și paraverbal, îl trădează, deoarece el se concentrează mai mult pe ce spune, nu pe ce face, de aceea, specialiștii consideră că pentru a descoperi dacă cineva minte sau nu, este suficient să-i urmărești atent atitudinea.