Dacă îți pasă de animalul tău de companie și vrei să fii mereu informată, iată la ce să te gândești când se dă singur cu capul de perete.
Ce înseamnă că-și presează capul
Acest comportament este ca un act reflex, animalele neputând să se abțină să nu se dea singure cu capul de perete sau orice altă suprafață plană. Acțiunea este de cele mai multe ori ignorată, dar există mai multe posibile cauze. În urma lovirii repetate a capului pot apărea răni pe față, la cap sau pe picioare. Ce poate indica acest comportament?
1. Afecțiune a creierului
Acest lucru înseamnă că animalul tău de companie are o inflamație la creier și contrar așteptărilor, cel mai adesea sunt astfel diagnosticați câinii tineri, starea fiind foarte rară printre pisici, de exemplu. Printre simptome se numără dezorientare, comportament neobișnuit, energie scăzută, pierderea echilibrului și febră.
2. Probleme metabolice
Poate fi vorba despre o problemă metabolică ce atacă un singur organ sau ceva ce afectează starea de sănătate în general. Astfel de probleme sunt adesea ereditare, datorate rasei sau vârstei și atât la câini cât și la pisici duc la diabet și hipotiroidism.
3. Răni la cap
Acestea apar atunci când animalele primesc o lovitură în cap sau sunt victime ale accidentelor rutiere și duc la probleme primare și secundare. Cele primare se întâmplă în același moment ca și trauma în sine și lasă o amprentă permanentă asupra creierului, iar cele secundare au loc la câteva minute sau ore după accident, din cauza unei reacții biochimice întârziate și a tensiunii intracraniene.
4. Probleme la ficat
Principala funcție a ficatului este să îndepărteze substanțele nocive din sânge, iar la animale această problemă este foarte periculoasă, deoarece provoacă o serie de boli, infecții și chimicale ce afectează și mai tare ficatul. La câini, efectele cele mai comune sunt hepatita, diabetul și Sindromul Cushing, iar la pisici, ficat gras, peritonită infecțioasă și leucemie felină.
5. Probleme cu sistemul nervos
Unele dintre cele mai evidente simptome scot la iveală probleme neurologice, paraziți și crize ce vin de la sistemul nervos periferic și atacă nervii din cauza intoxicării, a deficiențelor nutriționale și a problemelor ereditare. Cu o infecție a sistemului nervos poți observa că animalul tău de companie are probleme cu vederea, urinarea și se lovește mereu cu capul de diverse obiecte.
6. Tumoare pe creier
Tumoarea pe creier poate fi primară, derivată din propriile celule, sau secundară, creată în alte părți ale organismului și extinsă până la creier. Acestea se întâlnesc mai des la pisicile și câinii în vârstă și pot fi observate când animalul gândește cu întârziere, merge ciudat, este mai mult sau mai puțin activ, respiră greoi nu-și ține echilibrul sau are dureri.
7. Expunerea la toxine
Un alt motiv pentru care animalul tău de companie se dă cu capul de pereți poate fi intoxicarea cu diverse substanțe, cum ar fi mâncare umană, medicamente, soluții pentru grădinărit sau otravă.
Cum să-ți ajuți patrupedul
Dacă observi o schimbare ciudată, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți duci patrupedul la veterinar, pentru a fi diagnosticat. Împreună, tu și veterinarul puteți decide cum să-ți ajuți animalul să treacă mai bine peste această perioadă dificilă.
7 motive pentru care animalul tău de companie se dă cu capul de perete
Cei care au câini sau pisici observă adesea anumite comportamente ieșite din comun, însă fără a-și da seama că unele dintre acestea indică o problemă de sănătate.