Iată cum s-a desfășurat acest studiu și care au fost rezultatele lui:
Implementarea
Cercetătorii de la University of Porto, din Portugalia, conduși de Dr. Ana Catarina Vieira de Castro, au realizat acest studiu pe câini cu stăpân, pentru a determina dacă țipătul acestora și metodele agresive de antrenament influențează sau nu atitudinea animalelor de companie. În acest scop, ei au selectat 92 de patrupede, pe care le-au împărțit în două grupuri: cei antrenați folosind metode de recompense, precum jocuri, alinturi și bucățele de carne, și cei antrenați folosind doar țipete, tras de lesă și alte pedepse.
Ce s-a urmărit: prezența semnelor de nervozitate în atitudinea câinilor
Cercetătorii au urmărit comportamentul animalelor în timpul dresajului, la ambele grupuri, pentru a detecta semne de stres precum căscat, ridicarea labelor și linsul pe bot, dar și gradul de tensiune în comparație cu cel de relaxare. În plus, au colectat mostre de salivă pentru a identifica prezența anumitor chimicale legate de anxietate și nervozitate, precum cortisolul. Deloc surprinzător a fost faptul că acei câini dresați prin pedepse au prezentat un stres mai mare față de ceilalți.
Rezultate așteptate, consecințe neașteptate
Cercetătorii au vizitat câinii la o lună după terminarea studiului, pentru a vedea ce impact a avut dresajul asupra lor și pentru acest lucru au făcut cu fiecare câte un simplu experiment:
1. câinii antrenați cu metode pozitive a trebuit să intre în mod repetat într-o încăpere unde exista un bol de mâncare, uneori gol, alteori plin, acesta având și o surpriză în el
2. câinii antrenați cu metode negative au intrat de fiecare dată într-o încăpere cu câte un bol de mâncare plin, dar fără alte surprize
În primele câteva minute, cei din primul grup au început să-și dea seama că bolul are o surpriză și o tot căutau, dar cei din al doilea grup știau că nu-i așteaptă niciodată nimic special, așa că apreciau de fiecare dată la fel de mult mâncarea.
Stresul persistă
Atât pe termen scurt cât și lung, s-a putut observa că patrupedele din primul grup erau mai relaxate, mai stabile și aveau o atitudine mai pozitivă, pe când cele din al doilea grup erau stresate și aveau în general o atitudine negativă, cu un impact dăunător asupra socializării lor, atât cu oamenii cât și cu alți câini.
Dacă țipi la câinele tău...
Un studiu la care au participat peste 90 de câini a confirmat faptul că dacă țipi la un câine, acest lucru are efecte negative asupra stării lui mentale.