Antrenamentul excesiv face organismului mult mai mult rău decât sărirea peste o sesiune de exerciții. Dacă ești una dintre persoanele dependente de exerciții, atunci ar trebui să citești următoare rânduri, pentru a putea uneori să mai sari peste o zi de vizită la sală.
1. Ai nevoie de o zi pauză pentru ca mușchii să se refacă
Când ridici greutăți creezi mici goluri în mușchi, care se pot reface doar prin odhina cuvenită. Tocmai în perioada de pauză mușchii devin mai rezistenți, deci chiar dacă este important să lucrezi toți mușchii în mod frecvent, este cel puțin la fel de important să le dai timpul necesar pentru a se reface.
2. Îți dereglează ciclul menstrual
Mai ales la atletele de performanță este întâlnit acest efect, pentru că femeile care participă la competiții de profil lucrează atât de intensiv încât își opresc sângerarea. În timp ce respectiva perioadă a lunii nu este una foarte plăcută pentru nimeni, stagnarea ei înseamnă dereglări hormonale importante. Dacă nu îți mai vine câteva luni la rând este un avertisment pe care ți-l dă organismul că nu este tocmai în regulă cu ceea ce se întâmplă.
3. Stagnezi în evoluție
Foarte multe fete consideră că dacă lucrează mai mult vor scădea în greutate, dar acest lucru poate avea exact efectul invers. Prin munca prea intensă îți alertezi organismul, ceea ce înseamnă că va împiedica scăderea în greutate ca măsură de protecție, asta deoarece are impresia că trebuie să depoziteze grăsimile pentru mai târziu.
4. Oboseala cronică
Practicarea sportului îți poate da energia de care ai nevoie pentru a funcționa corespunzător toată ziua, dar dacă exagerezi nivelul tău de energie va scădea treptat și te vei simți, la un moment dat, extenuată. Dacă după-amiaza te lupți să stai trează până mai târziu corpul tău va fi stresat tot timpul, acesta este momentul potrivit să îl asculți și să-i dai dreptul cuvenit la odihnă. Învață să citești semnele pe care ți le dă organismul, pentru că știe foarte bine când îl suprasoliciți.
5. Îți disturbă somnul
Pe lângă faptul că te extenuezi din prea multe exerciții fizice, dar acest lucru îți poate afecta în mod serios calitatea somnului. Dacă ai nevoie de prea multe ore de somn ca să te recuperezi sau calitatea somnului nu mai este aceeași, atunci acesta este un semn că trebuie s-o lași mai moale cu sportul. Somnul este o parte esențială a programul tău de viață sănătoasă, pentru că atunci se repară organismul.
6. Îți strică viața socială
Cheia pentru a avea rezultate pe termen lung este să găsești un echilibru între viața profesională și cea personală. Trebuie să fii în formă, fără a renunța la absolut tot ceea ce îi face plăcere, altfel îți creezi frustrări. Încearcă să nu amâni ieșirile în oraș cu prietenii sau să nu participi la o zi onomastică doar pentru că ești ocupată la sală. Pune-ți ordine în priorități, lucrează din greu la ceea ce contează pentru tine, dar asigură-te că la sfârșitul zilei ai pe cine suna măcar și ceva îți poate aduce fericire.
7. Sistem imunitar scăzut
Antrenamentele prea grele și prea dese îți vor împiedica organismul să se lupte cu o răceală și îți vor face recuperările mai grele. Cânde te antrenezi, corpul tău consumă aceeași cantitate de energie ca atunci când încearcă să se refacă și dacă te îmbolnăvești acea energie se redirecționează către lupta cu virusul prezent, deci este important să te odhinești suficient pentru a te recupera mai repede.
7 motive pentru care odihna este atât de importantă
Una dintre cele mai mari și întâlnite greșeli pe care le fac fetele care se apucă de sală este că nu își lasă corpul să se odihnească suficient atunci când trebuie. Se gândesc că prin forțarea lui și efectuarea în continuare a exercițiilor fizice vor avea mai rapid rezultate.