Dacă nu ești o persoană matinală, să te trezești înainte de ora 10:00 este un coșmar. Dacă totuși, diminețile sunt perioada ideală a zilei, în care poți strecura puțină mișcare, atunci merită să îți rearanjezi ziua astfel încât să ai timp suficient și pentru rutina ta zilnică și de muncă, dar și de relaxare.
În primul rând, dimineața este perfectă pentru a face exerciții fizice, deoarece creierul este odihnit și gata să formeze noi obiceiuri. „Este acea perioadă din zi când voința este la capacitate maximă, înainte ca orice altceva să intervină” a declarat Maneesh Sethi, psiholog ce a inventat dispozitivul Pavlok, care ajută utilizatorii să renunțe la obiceiurile proaste. Dar pentru a beneficia de aceste atribute, trebuie să ai parte în primul rând de suficient somn de calitate.
Presupunând însă că stai bine cu somnul este totuși greu să renunți la confortul patului pentru a alerga, asta pentru că: încerci să faci prea multe prea repede, nu ți-ai făcut un plan corespunzător și ai uitat să te răsplătești atunci când făceai ceva bine.
Începe ușor și crește intensitatea pe parcurs
Una dintre cele mai mari greșeli pe care le face cineva la început de drum în fitness este să pornească prea repede cu prea multe exerciții sau la intensitate prea mare. Dacă îți impui din prima să alergi în fiecare zi, să faci fitness sau aerobic de 5 ori pe săptămână și să mergi cu bicicleta la birou, este posibil să îți piară motivația la prima febră musculară. Recomandările sunt să începi ușor, atât de ușor încât să fii sigură că nu ai cum să dai greș, să știi că reziști până la terminarea sesiunii de antrenament, pentru a fi sigură că transformi această activitate „obligatorie” într-un obicei de-al tău și că nu treci doar printr-o fază.
Maneesh Sethi a condus pe un grup de Facebook un experiment pe 240 de oameni, care s-au angajat că se duc la sală în următoarele 30 de zile. În prima săptămână tot ceea ce trebuia să facă este ca după micul dejun să se schimbe în hainele de sport și să meargă până la ușă apoi puteau să se întoarcă la obiceiurile lor. În a doua săptămână trebuia să iasă din casă, să meargă la sală și să dea cu subsemnatul acolo. În a treia săptămână s-a adăugat o activitate de 10 minute la aparate, iar în a patra săptămână trebuia să petreacă 20 de minute lucrând la sală. Până la sfârșitul experimentului, 80% dintre participanți s-au ținut de această rutină.
Poate că pentru unii oameni să investești o lună întreagă ca să ajungi să faci doar câte 20 de minute de exerciții fizice pare o pierdere de timp, dar nu ar trebui să țintești către perfecțiune din prima. Scopul tău ar fi bine să fie realizarea în mod constant a unor exerciții, pentru că: „cu cât mai mult îi ia unui obicei să se formeze cu atât mai mult va dura”. Încearcă să dormi în hainele sport sau să faci flotări imediat ce te ridici din pat, orice pentru a fi în formă pe termen lung. Un alt lucru pe care îl poți face dacă iei micul dejun este să te gândești de seara ce vrei să mănânci dimineața și la ce oră vrei să te trezești. Ar fi bine dacă ai reuși să te trezești cu o oră și jumătate mai devreme ca să îți faci un shake proteic ce îți va ține de foame mai mult timp decât ceva mâncat pe fugă sau poate că o banană înainte de a merge la sală te va ajuta să treci peste 30 de minute de exerciții intense. Gândește pe termen lung, fă-ți un plan de o lună să zicem, dar ia-o treptat.
Răsplătește-te, pentru a avea și un alt motiv de a face exerciții
Autorul besteler-ului „The Power of Habit”, Charles Duhigg, a scis că un obicei se formează în trei pași:
1. Indiciu: Subconștientul îți zice că trebuie să faci ceva, poate faptul că te duci mereu la bucătărie dimineața este un indiciu că trebuie să iei în primul rând micul dejun sau că trebuie să bei cafea, pentru că ai tensiunea mică.
2. Rutina: Acum deja s-a format obiceiul - de a bea cafea, de a face exerciții, de a merge pe jos sau ceva asemănător.
3. Recompensa: Acest lucru face ca obiceiul să fie fixat. De exemplu, recompensa pentru faptul că bei cafea poate fi faptul că te simți mai energică și îți crește productivitatea.
Pe scurt, pentru ca un obicei să se formeze ai nevoie să îl asociezi cu ceva pozitiv. Dacă ai reușit să mergi în fiecare zi a săptămânii la sală, atunci te poți răsplăti cu o pereche nouă de pantofi sau cu o zi la spa. Evident, recompensa finală este aspectul tău minunat obținut în urma eforturilor proprii și rezultate concrete, precum faptul că ai reușit să intri, în sfârșit, în blugii aia la care te uitai lung sau kilogramele în minus de pe cântar, însă durează până vezi aceste rezultate și trebuie să perseverezi și să ai răbdare. Nu uita că recompensele nu trebuie să fie alimentare sau cel puțin să nu faci un obicei din a lucra o săptămână pentru a putea mânca ceva anume, acestea trebuie să fie excepții.
Cum să faci mai multe exerciții dimineața
Amintește-ți cum te-ai simțit ultima oară când te-ai trezit la ora 6:00 dimineața pentru a face sport: păsărelele ciripeau, cafeaua avea gust mai bun, aveai energie din plin... așa că repetă operațiunea.