Mărimea porilor depinde de genetică, dar chiar dacă nu poți face nimic în această privință, îți poți îmbunătăți obiceiurile de igienă și cosmetică, pentru a-ți îngriji mai bine tenul.
1. Nu folosești produse cu retinol
Deși este imposibil să reduci permanent mărimea porilor, unele produse de îngrijire îi fac să se micșoreze un pic, cel puțin temporar. Cel mai bun mod de a-i face să arate mai bine este să aplici peste noapte produse cu retinol, care este o formă de vitamina A. Dacă eviți aceste produse, vei avea porii încărcați de ulei.
2. Ții telefonul prea aproape de față
Telefonul mobil are de 10 ori mai mulți microbi decât cele mai multe toalete, el constituind un magnet pentru bacterii, machiaj, ulei și alte toxine din mediu. De fiecare dată când lipești telefonul de obraz, transferi toți acești germeni pe piele, iar ei îți astupă porii și astfel tenul pare mai încărcat.
3. Stai prea mult la soare, fără protecție
Soarele deshidratează și forțează glandele de ulei să lucreze suplimentar, ceea ce face ca porii să pară mai mari. Bronzul face doar temporar porii să arate mai mici, dar pe termen lung, efectul este exact invers. În acest sens, dermatologii recomandă să folosești protecție solară în fiecare zi, pentru a evita mărirea porilor.
4. Sari peste toner
Porii care sunt astupați prea mult timp se pot întinde permanent și nici un produs de curățare nu-i mai poate aduce la loc. Dacă-ți lași porii neîngrijiți pentru prea mult timp, pereții acestora se vor slăbi, dar tonerul îți asigură exfolierea de care ai nevoie pentru a îndepărta celulele de piele moartă și impuritățile.
5. Nu-ți cureți pensulele și bureții de machiaj
Chiar dacă ai o rutină strictă de îngrijire a pielii, de fiecare dată când folosești pensule, bureți și alte accesorii de machiaj, acestea acumulează ulei, praf, piele moartă și resturi de machiaj, iar dacă nu le cureți periodic, aceste substanțe ajung tot pe fața ta, aglomerând porii.
6. Folosești produse de păr care conțin ulei
Atunci când produsele de păr conțin ulei, este foarte ușor ca acesta să alunece pe față când părul intră în contact cu pielea, mai ales la baza firelor, pe frunte, pe pomeți și gât. Chiar dacă pielea ta nu este predispusă la a dezvolta acnee, părul încărcat de produse cosmetice poate cauza câteva erupții, iar fenomenul poartă denumirea de acnee cosmetică.
7. Ai produse de machiaj rezistente la apă
Formulele rezistente la apă conțin silicon, care este un ingredient greu, ce face pielea să se congestioneze, împiedicând-o să respire și astupă astfel porii. Dacă folosești zilnic astfel de produse, acneea și punctele negre vor fi mult mai greu de îndepărtat.
7 obiceiuri zilnice, care-ți astupă porii
Porii sunt de fapt lăcașurile deschise din care cresc firele de păr, dar unii foliculi de pe față sunt atât de mici încât nu se pot vedea cu ochiul liber, deși înmagazinează impurități care ajung să se vadă drept coșuri sau puncte negre.