Pentru a-ți menține câinele sau pisica sănătoase ar trebui să fii atentă la cele mai mici schimbări în comportamentul acestora și să iei imediat măsuri, așa că observă dacă:
1. Tușește
Câteodată, câinele sau pisica ta suferă de o tuse normală ce nu necesită nici un fel de tratament sau care trece de la sine după 2 săptămâni, dar dacă aceasta este mai persistentă de 3 săptămâni și se cronicizează, ea poate avea legătură cu bolile de inimă sau plămâni, bronșțite, pneumonii sau colapsul traheei.
Tusea este foarte serioasă când apare la pui și mai ales rase precum boxerii, buldogii, pechinezii sau alte rase cu fața turtită, deoarece anatomia lor normală deja le creează dificultăți de respirație.
2. Vomită
Câinii și pisicile vomită ocazional chiar dacă nu sunt bolnavi, dar uneori această condiție este legată de afecțiuni gastrointestinale, pancreatită, boli ale rinichilor sau infecții cu diverși paraziți.
- Pisicile pot scoate din ele câte un ghem de blană, dar dacă vomită mai des de o dată pe lună ar trebui duse la veterinar.
- Un câine poate vomita ocazional dacă a mâncat prea multă iarbă sau gunoaie, dar ar trebui verificat dacă o face de câteva ori pe zi.
De asemenea, sângele în vomă reprezintă un semnal de alarmă, care indică faptul ăc animalul tău de companie a înghițit ceva ascuțit care-i irită stomacul.
3. Stomacul umflat
Uneori animalele pot avea stomacul mai umflat ca semn că au mâncat prea mult, dar dacă starea nu trece reprezintă un semn de afecțiuni digestive, peritonită, dezechilibru hormonal sau sângerări interne.
Stomacul umflat nediagnosticat este un pericol pentru viața animalului tău de companie, deoarece pune mai multă presiune pe piept și îl împiedică să respire cum trebuie.
4. Apatie
Dacă ai un câine sau o pisică activi, dar care brusc refuză să se joace cu tine, acesta poate fi primul semn de slăbiciune, apatie și letargie, însoțite de infecții și boli precum diabet, hipoglicemie sau anemie.
5. Agitație anormală
Deși agitația în sine nu este ceva rău, poate fi totuși modul animalului tău de a-ți transmite că nu se simte bine. Dacă este anxios, pare speriat fără a avea vreun motiv și se agită, tremură sau plânge, trebuie să-l verifici de rabie, boli de inimă și alte maladii.
6. Slăbire bruscă
Dacă slăbește puțin este în regulă, dar dacă pierde 10% din greutatea corporală poate avea afecțiuni metabolice, probleme cu ficatul sau rinichii, boli neuromusuclare sau cancer.
7. Se linge excesiv
Există mai multe probleme medicale ce pot duce la linsul excesiv, fie că este vorba despre lingerea botului sau a altor părți de corp, dar cele mai des întâlnite sunt pentru că încearcă să se curețe de purici sau mâncărimi cauzate de anumite alergii.
- Dacă un câine își linge ocazional anumite locuri mai ciudate, atunci suferă de probleme gastro-intestinale.
- Dacă o pisică se linge prea mult, înseamnă că are probleme mentale precum plictiseală, anxietate sau comortament compulsiv.