Cat timp iti doresti cu adevarat, poti. Cheia e sa nu te ambalezi prea tare si sa incepi, usor-usor, cu lucrurile mici. Feminis si terapeutul Daniela Florea ti-au pregatit un ghid de conduita zen, capabil sa deconecteze de la realitatea cruda pana si pe cei mai incrancenati dintre noi.
1. Sa incercam nu ne mai plangem si sa nu mai dramatizam
"Chiar daca ne plangem, nu rezolvam nimic. Dimpotriva, ii iritam pe cei din jurul nostru, care intr-un final, dupa ce vor incerca sa ne aduca pe linia de plutire, ne vor ocoli, daca nu ne revenim singuri", explica Daniela Florea, terapeut la salonul Touch Points Professional. Trebuie sa iesim din acest cerc vicios, renuntand la prostul obicei de a plange pe umarul celuilalt din orice. Viata e grea, intr-adevar, tocmai de aceea e crucial sa nu scapi din vedere jumatatea plina a paharului.
2. Fii mai matinala
Nu degeaba tot spunea Aristotel ca obiceiul de a te trezi inainte de rasaritul soarelui iti va aduce sanatate, intelepciune si avere. Oamenii matinali sunt mai productivi, mai bine organizati si mai optimisti, fapt dovedit clinic. "Trezindu-ne dis-de-dimineata, ne putem bucura de mai multe ore, fara sa ne mai plangem de lipsa de timp. Si ce poate fi mai placut decat o zi inceputa in ritm propriu, cu tabieturile de rigoare, mic dejun, cafea, eventual miscare, fara zarva celor din jur, care inca mai dorm?", arata Daniela Florea.
Nu stii de unde sa incepi? Feminis te invata cum sa invingi eterna lupta a lui "Mai stau 5 minute!" si cum sa iti incepi ziua ca o adevarata femeie de succes!
3. Nu mai privi viata doar in alb si in negru
"Viata e aproape perfecta, cum spunea un mare mistic, Osho, sau cum imi place mie s-o numesc mai nou, 'minunata', si nu trebuie sa castigi la loto, sau sa-ti apara in viata Fat Frumos pe un cal alb", explica Daniela Florea. Concluzia? Viata nu poate fi traita dupa tiparul "totul sau nimic". Notiuni precum "jobul perfect" sau "relatia perfecta" nu exista decat in imaginatia noastra. Adevarata provocare e sa stii sa te bucuri de ceea ce ai, de ceea ce esti. Fericirea nu sta in teluri inalte.
4. Spune NU obiceiurilor care creaza dependenta
Si, cu riscul de a ne repeta, invocam din nou televizorul. Fabricant de iluzii desarte si mancator de timp, televizorul trebuie sa redevina ceea ce a fost: un mijloc de informare si, ocazional, de divertisment. "E important sa invatam sa nu mai pierdem vremea cu lucruri inutile, care nu ne aduc nici multumire, nici bani, gen statul in fata televizorului asteptand continuarea telenovelei, sau chaturile interminabile cu prietenele pe aceleasi probleme, ci sa facem lucruri concrete, durabile, care sunt importante pentru noi si pentru ceilalti. Tao-istii au o vorba, sa nu pierdem vremea cu probleme care peste o suta de ani nu mai au importanta", spune Daniela Florea.
Simti ca ti-a acaparat viata? Stinge-l si experimenteaza, macar pentru un weekend, stilul de viata unplugged.
5. Dezvata-te sa mai iei masa in graba
Bucura-te de fiecare moment, de fiecare aroma, de fiecare inghititura, chiar daca in 10 minute trebuie sa te intorci la birou. Rezista tentatiei de a te gandi la telefoanele pe care le ai de dat, la proiectul care trebuie terminat pana la ora 5. Gandeste-te doar la mancare si mesteca usor. In felul acesta reduci nu doar stresul, ci si colaceii din jurul taliei.
6. Nu te increde in stereotipii
Kahlil Gibran spunea ca nu exista oameni buni si oameni rai, ci doar oameni cu sufletul neimpacat. Iar acestia "vin" in orice forma, culoare, clasa sociala si functie. Stereotipizarea nu aduce nimic bun niciuneia dintre parti. Oamenii care recurg la ea o fac din lipsa de incredere pe care o au in ceilalti, dar mai ales in sine. Iar cand ii persecuti pe ceilalti te persecuti de fapt, la nivel subconstient, pe tine. Deschide-ti sufletul si lumea ti se va parea mai buna!
7. Ramai lucida: nu te lasa condusa de emotii
Poate parea un paradox, dar zicala "urmeaza-ti inima" nu trebuie luata intotdeauna de bun. Daca prin "inima" ne referim la sentimente, lucrurile sunt sub control, caci sentimentele sunt voluntare si asumate. Emotiile, pe de alta parte, sunt brute, provocate adesea chiar de reactii chimice care au loc in organism. Furia este un bun exemplu in acest sens, de reactie "spontana", necugetata, ce poate avea efecte devastatoare asupra ta si acelor din jur. Nu lasa astfel de rabufniri sa-ti conduca viata!