Pentru unii sportivi, cea mai mare provocare este să decidă când și dacă să apese butonul de amânare al alarmei în detrimentul unei ture de alergare în jurul blocului. Dilema apare în momentul în care se dă valoare timpului.
Pentru aceia foarte ambițioși, care se motivează singuri și sunt foarte disciplinați în antrenamente, cea mai mare provocare este să știe când e cazul să rărească ritmul sau să-și ia o zi liberă să facă cu totul altceva. Dacă te-ai antrenat din greu în fiecare zi, poate fi dificil să stai degeba, dar dacă din când în când nu îți iei liber câte o zi, riști să te accidentezi și să stagnezi în evoluție.
Jonathan Cane, psiholog sportiv și întemeietor al City Coach Multisport din New York spune că „există câteva semne și simptome care îți indică că suprasoliciți organismul și atât sportivul cât și antrenorul le pot observa”.
1. Ești foarte obosită
Este o diferență între a fi obosită pentru că ai introdus mai multe greutăți în rutina ta de antrenament și a fi obosită fiindcă mușchii nu apucă să se refacă. Dacă simți înțepături inexplicabile și obosești rapid, ar fi cel mai bine pentru tine să iei o zi de pauză, pentru ca mușchii tăi să apuce să se refacă așa cum trebuie.
2. Ți-e greu să faci antrenamente pe care până nu de mult le considerai ușoare
Dacă până și cel mai ușor antrenament ți se pare acum o povară și te lupți cu adevărat cu tine însăți, atât fizic cât și psihic, ca să-l duci la bun sfârșit, atunci este momentul să te destinzi și să faci cu totul altceva.
3. Nu ți-e foame
Dacă de obicei ești o mare pofticioasă și după un antrenament intens dai iama în frigider, dar în ultima vreme apetitul tău lasă de dorit, acesta este un semn că organismul are nevoie de o pauză.
4. Pulsul este anormal
Pentru că ești deja un sportiv cu ștate vechi, îți monitorizezi pulsul și tensiunea cu regularitate și ar trebui să-ți fie ușor să observi dacă este ceva în neregulă. Este normal ca pulsul să crească în timpul activității fizice, dar diferențe majore între starea de rapaos și antrenament trebuie mereu puse sub semnul întrebării, deoarece altfel poate plesni un vas de sânge. În plus, pe măsură ce devii mai bună în practicarea sportului ales, pulsul și tensiunea se normalizează.
5. Te tot îmbolnăvești
Cu cât corpul lucrează mai din greu, cu atât mai vulnerabil este la accidentări și îmbolnăviri, mai ales dacă ai un sistem imunitar mai slab. Dacă ți-e greu să te vindeci până și după o banală răceală sau te îmbolnăvești foarte des, deși erai foarte sănătoasă până nu demult, ar fi cazul să te duci la un control de specialitate și să-ți iei una-două zile pauză.
6. Dormi prost
Ești obișnuită să dormi cel puțin opt ore bune, dar acum ți-e greu să adormi sau ai un somn agitat? Asta se întâmplă pentru că sistemul tău nervos este supra-aglomerat de hormoni și ar trebui să îți monitorizezi de acum încolo calitatea și cantitatea somnului, pentru a fi sigură că te odhinești cum trebuie, asta dacă vrei să îți îmbunătățești în continuare performanțele sportive.
7. Nu ești în apele tale
Dacă de obicei ai super mare încredere în tine și te menții foarte motivată, dar acum parcă nu ești tu și ți-e greu să te dai jos din pat pentru orice ai avea de făcut, ar fi cazul să ieși din această stare depresivă și asta o poți face doar dacă te aduni și te plimbi un pic, te duci la un film sau faci orice altă activitate nelegată de sport.
Acestea nu sunt semne de îngrijorare și în nici un caz nu trebuie ca de fiecare dată când le ai să te oprești din muncă, dar dacă se repetă sau sunt prezente mai multe odată, atunci probabil că sunt demne de luat în seamă. Observă cum reacționează organismul tău, pentru că unii oameni au nevoie de o zi-două de pauză din orice activitate sportivă, pe când alții se recuperează foarte bine când doar încetinesc ritmul și fac antrenamente mai ușoare. Ai răbdare cu tine!