Unul dintre cele mai importante lucruri este să-ți clarifici ce înseamnă de fapt să ai grijă de propria persoană, respectiv orice activitate făcută intenționat pentru a-ți îmbunătăți starea fizică, mentală sau sufletească, însă iată de ce anume trebuie să mai ții cont:
1. Faci ceea ce-ți spun alții
Trebuie să te întrebi în primul rând ce te-ar ajuta pe tine cel mai mult și deși este minunat să te inspiri de la prieteni și de pe rețelele de socializare, dacă faci numai ce-ți sugerează alții, riști să nu faci de fapt nimic care să te ajute. Îngrijirea de sine nu presupune să faci ceva forțată de împrejurări sau de cineva ci să găsești acel ceva care are sens pentru tine.
2. Ai grijă de tine doar de una singură
Poate fi minunat să stai singură o vreme, deoarece astfel îți dai seama ce-ți dorești cu adevărat și reușești să impui anumite granițe, dar prea multă izolare te poate face să ratezi o oportunitate. Nu trebuie să te întâlnești periodic cu toți foștii tăi colegi pe care nu-i plăceai, dar uneori este mai bine să ieși în societate și să faci ceva amuzant.
3. Crezi că trebuie să te forțezi mereu în timpul antrenamentelor fizice
Desigur că sportul îți aduce o serie de beneficii fizice, dar acesta nu trebuie să fie foarte solicitant. Circulă zvonul cum că o alergare foarte lungă va face ca în organismul tău să se producă mai multe endorfine, dar uneori este mai benefică o ședință de yoga sau o oră de zumba și o plimbare prin oraș. Ține minte că ar trebui să te bucuri când ai grijă de tine.
4. Te îndrepți mereu către un pahar de vin sau înghețată
Nu este nimic în neregulă cu alimentele de consolare, dar acestea trebuie consumate cu moderație. Când ai o zi stresantă și te îndrepți către astfel de alimente, gândește-te mai întâi dacă acestea chiar sunt bune pentru sănătatea ta și uneori răspunsul va fi da, ceea ce este în regulă, dar alteori vei vedea că de fapt sunt mai multe dezavantaje.
5. Îți compari rutina cu a altora
Datorită social-media, este foarte ușor să vezi ceea ce fac alții și să te compari cu ei. Relaxează-te și ai încredere în tine că faci tot ce este mai bun pentru tine și ține cont că fiecare este unic, deci ceea ce funcționează pentru cineva, pentru tine s-ar putea să nu facă minuni. Fă așadar ceea ce te relaxează pe tine și nu te stresa să fii ca ceilalți.
6. Crezi că îngrijirea de sine este întotdeauna plăcută
Viața aduce cu sine schimbări, dureri și disconfort. Îngrijirea de sine te face capabilă să găsești soluții în aceste situații și să treci cu bine peste orice. Așadar permite-ți să simți tot setul de emoții și sentimente, indiferent că sunt pozitive sau negative, pentru că toate acestea te formează ca om și te învață să navighezi prin greutățile vieții.
7. Faci mereu aceleași lucruri
Așa cum nu poți face în continuu aceleași exerciții și să te aștepți să slăbești mereu și să pui mușchi, la fel trebuie să-ți schimbi și rutina de îngrijire, care trebuie să se adapteze conform schimbărilor din viața ta. Este bine adesea să combini diverse metode de relaxare, precum un masaj, un antrenament, o baie caldă, mâncarea ta preferată, cititul unei cărți, vizionarea unui film și altele, pentru a descoperi exact ce-ți trebuie în fiecare moment.
7 semne că exagerezi cu îngrijirea personală
Subiectul îngrijirii de sine este foarte des adus în discuție, dar dacă exagerezi, nu numai că îți vei micșora contul bancar ci ratezi și adevăratele beneficii.